DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
19.05.2025r. PoniedziałekPieczywo z  masłem(1,7), ser żółty(7), kiełki,  rzodkiewka,  herbata z cytryną, mleko(7)  JabłkoZupa jarzynowa  (7,9) kotlet schabowy(1,3), młoda kapusta  ze śmietaną i koperkiem(7),  ziemniaki puree,    woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    dżem,  lemoniada
20.05.2025r. WtorekPieczywo   z masłem(1,7), wędlina, rukola , ogórek, herbata z cytryną, kakao (7)  Kisiel z owocami(1)Zupa szparagowa z filetem z kurczaka, (,7,9), makaron z serem i borówki, surówka z marchewki,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  pomidor , szczypior , herbata owocowa  
21.05.2025r. ŚrodaJogurt z pieczonym jabłkiem(7) i płatkami owsianymi(1), pieczywo z masłem(1,7),    herbata z cytryną,      Sok owocowo warzywny  Zupa z kalarepki  (1,7,9) gulasz wołowy , kasza gryczana(1),  buraczki z cebulką , woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),  miód,  herbata owocowa  
22.05.2025r. CzwartekBułka  z masłem(1,7), wędlina z indyka własnej roboty, roszponka, ogórek, herbata z cytryną, kakao(7)  Galaretka z owocami(1)Zupa szpinakowa  z jajkiem (3,7) , łódeczki ziemniaczane  z sosem czosnkowym(7) , sałatka :ogórek, pomidor, sałata lodowa z sosem vinegret, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    żółty ser(7),  herbata owocowa
23.05.2025r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), jajecznica na maśle  ze szczypiorkiem(3), papryka do gryzienia, herbata z cytryną, mleko(7)    Jogurt z musli(1,7),  Zupa kalafiorowa(7,9), ryba po grecku z warzywami w sosie pomidorowym(4,9), ziemniaki,  woda z cytrynąPieczywo z masłem i gruszka(1.7)  

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
26.05.2025r. PoniedziałekZupa mleczna z płatkami owsianymi(1,7), chałka z masłem i miodem(1),  herbata z cytryną,TruskawkiZupa z botwinki(7,9), makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym(1,7),  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    żółty ser(7),  herbata owocowa
27.05.2025r. WtorekPieczywo  z masłem(1,7), pasta mięsna, ogórek, szczypior, herbata,  kakao(7)  Jogurt z miodem (7)Zupa jarzynowa (7,9) , kluski leniwe(1,3,7),  surówka z marchwi i jabłka,   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  polędwica, ogórek  herbata owocowa  
28.05.2025r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), pasta z pieczonego łososia z koperkiem(3,4), herbata z cytryną, kakao(7)  Melon  Rosół z makaronem(1,9), potrawka z kurczaka, warzywa gotowane na parze z masełkiem i bułką tarta(1),  kasza  bulgur(1),  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  twaróg(7),   herbata owocowa  
29.05.2025 CzwartekBułka z masłem (1,7)twaróg(7),rzodkiewka, herbata z cytryną, kakao(7)  Truskawki  Zupa krem z białych warzyw(1,9), kotlet mielony (1,3),  mizeria(7), ziemniaki puree,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  powidła,  herbata owocowa  
30.05.2025r. PiątekPieczywo z masłem(1,7),parówka, pomidor, awokado,  herbata z cytryną, kakao(7)  Bagietka z tartą rzodkiewką(1,7)Zupa jarzynowa(7), ryż z truskawkami i śmietaną(7), woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),  wędlina,   herbata owocowa  

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.