DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
08.04.2024r. PoniedziałekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7) pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3),   herbata z cytryną, mleko(7)Sok świeżo wyciskanyZupa jarzynowa (1,7,9), łosoś w sosie śmietanowym, fasolka szparagowa, makaron(1),  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  biały ser,   herbata owocowa
09.04.2024r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7) szynka, ogórek, sałata,   herbata z cytryną, mleko(7)Jogurt z miodem(7)Zupa pomidorowa z ryżem (1,7,9), kopytka ze szpinakiem(1,3), sałatka z pomidorów z cebulką i oliwą,   woda z cytrynąMelon
10.04.2024r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste  z masłem(1,7),  żółty  ser, kiełki, pomidor,  herbata z cytryną, kakao(7)BananZupa krem z czerwonych warzyw(9)  spaghetti bolognese (1), surówka z ogórków kiszonych z cebulą,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    tarta rzodkiewka,   herbata owocowa  
11.04.2024r. CzwartekBułka z masłem (1,7), pasta twarogowa, avocado,    herbata  z cytryną, mleko(7)Plastry pomarańczaZupa jarzynowa(7,9gulasz drobiowy, sos paprykowo-dyniowy, surówka z buraczków z cebulką i oliwą, kasza jęczmienna(1), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    dżem,   herbata owocowa  
12.04.2024r. PiątekJogurt z płatkami owsianymi i pieczonymi owocami(7), pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),   herbata  z cytryną,Galaretka z owocami  Zupa z fasolki szparagowej(1,7,9), miruna pieczona (1,3,4)surówka z kapusty kiszonej,   ziemniaki puree,   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  pomidor, koperek,   herbata owocowa  
DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
15.04.2024 r. PoniedziałekZupa mleczna z płatkami jaglanymi(7) pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), herbata z cytryną,Mix owoców ( kiwi , melon)  Zupa krupnik(1,7,9 )kotlet schabowy(1,3), surówka Colesław(7), puree z białych warzyw, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  miód,   herbata owocowa
16.04.2024 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  pasta mięsna z ogórkiem (3) , kiełki, herbata, kakao(7)Koktail z mango(7)   Zupa pomidorowa z makaronem(7,9) pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym(7), mix warzyw,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   serek almette(7), ogórek,  herbata owocowa  
17.04.2024 r. ŚrodaPieczywo  z masłem(1,7), pasta z makreli  (3,4), szczypior,   herbata z cytryną , kakao(7)  Zapiekane  owoce z cynamonemZupa barszcz czerwony  (7,9),  gulasz drobiowy w sosie warzywnym, kasza bulgur(1), surówka wielowarzywna(7),  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   powidła śliwkowe, herbata owocowa
18.04.2024 r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  paróweczki dziecięce, pomidor  ,  ketchup,  herbata  z cytryną, mleko(7)Jogurt z musli(1,7)  Zupa krem z białych warzyw (7,9) , risotto z marchewkami mini i groszkiem (1,7), ogórek do gryzienia , woda z cytrynąBanan
19.04.2024 r. PiątekPieczywo z masłem  (1,7), avocado,    jajecznica ze szczypiorkiem(3), herbata  z cytryną, kakao(7)Ananas  Zupa z fasolki szparagowej(1,7,9), ryba po grecku z warzywami (1,3,4),   ziemniaki puree ,   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   rzodkiew biała,  herbata owocowa

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.