DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
25.09.2023r. PoniedziałekPieczywo  z masłem(1,7), parówki ze schabu, pomidor, rzodkiewka ,kiełki,  kakao(7), herbata z cytrynąŚliwkaZupa minestrone(9), bułki na parze z sosem owocowym(1,3,7), surówka z marchewki i mango, woda z cytrynąPieczywo z masłem (1,7), wędlina , ogórek, herbata owocowa
26.09.2023 r. WtorekJogurt z płatkami owsianymi i pieczonym jabłkiem(1,7), pieczywo mieszane  z masłem(1,7), herbata z cytrynąSok wyciskany z warzyw i owoców ,Zupa krem z kalafiora z ziarnami(9), kotleciki z piersi z kurczaka(1,3), purée z białych warzyw ,   sałata lodowa z rzodkiewką i śmietaną(7) , szczypiorkiem, , woda z cytrynąPieczywo z masłem (1,7), powidła śliwkowe,  herbata owocowa
27.09.2023 r. ŚrodaPieczywo mieszane  z masłem(1,7), pasta rybno jajeczna z zieloną pietruszką(3,4,7), kakaoo(7), herbata z cytrynąKisiel , jabłko Zupa z soczewicy z kiełbasą(9), gulasz warzywny, kasza pęczak(1), ogórek do gryzienia,  woda z cytrynąPieczywo z masłem (1,7), kiełbasa krucha, sałata,  herbata owocowa
28.09.2023r. CzwartekBułka z masłem(1,7), masło „czekoladowe „ z daktyli i kakao, mleko   herbataJogurt z musli(7),Zupa jarzynowa z koperkiem(9), pieczona pałka z kurczaka na ryżu, sałatka Colesław(7), woda z cytrynąGruszka
29.09.2023 r. PiątekPieczywo mieszane  z masłem(1,7), szynka, ogórek, rzodkiewka, kiełki , kakao(7) , herbataBananBarszcz ukraiński ( kapusta, fasolka, )(7,9) pierogi ruskie ze śmietaną(1,7), surówka wielowarzywna z oliwą, woda z cytrynąPieczywo z masłem (1,7), serek biały (7),  herbata owocowa
DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
02.10.2023 r. Poniedziałek  Pieczywo mieszane  z masłem(1,7), jajecznica na maśle(3), pomidor, kiełki,  mleko, herbata owocowaChipsy z warzywZupa krem z dyni z ziarnami(9), kurczak w sosie  szpinakowo śmietanowym(7) , makaron mieszany(1), papryka do gryzienia,  woda z cytrynąGruszka
03.10.2023 r. Wtorek  Pieczywo wieloziarniste  z masłem(1,7), sałata, szynka z pieca, pomidor, rukola,  mleko(7), herbata z cytrynąJabłko , herbatniki(1)Zupa  brokułowa  z pietruszką(7,9) ,  ziemniaki pieczone z ziołami, mix świeżych warzyw z sosem czosnkowym,(7)/sos ziołowy z oliwy z oliwek z zieloną pietruszką i czosnkiem,  woda z cytrynąPieczywo z masłem (1,7), polędwica,  herbata owocowa
04.10.2023 r. ŚrodaZupa mleczna z płatkami owsianymi(7),pieczywo z dżemem(1),  herbata z cytrynąGalaretka z truskawkamiZupa pomidorowa z makaronem(1,7,9), kotlet mielony drobiowy(1,3) puree  z ziemniaków,  buraczki,  ogórek słupki, woda z cytrynąPieczywo z masłem (1,7), żółty ser(7),  herbata owocowa
05.10.2023 r. CzwartekPieczywo mieszane  z masłem(1,7), pasta mięsna z papryką i ogórkiem (wyrób własny), kiełki, kakao(7), herbata z cytrynąMix owocówZupa z białej kapusty z ziemniakami i zieleniną,(9) ryż z sosem truskawkowym(1,3,7), marchewka do gryzienia, woda z cytrynąPieczywo z masłem (1,7), wędlina,  herbata owocowa
06.10.2023 r. Piątek  Pieczywo mieszane  z masłem(1,7), pasta twarogowa z rzodkiewką(7) , szczypiorkiem, mleko, herbata  z cytryną  Mix warzywZupa krupnik  z pęczakiem(1,7,9), zieloną pietruszką, pieczony morszczuk(1,3,4,7), surówka z kiszonej kapusty z nasionami słonecznika, ziemniaki,  woda z cytrynąBanan

Woda mineralna niegazowana  dostępna przez cały dzień  w sali. Zupy podajemy na wywarze warzywnym.

Dopuszczamy  drobne zmiany w jadłospisie

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.