![](https://mp17.schoolpage.pl/wp-content/uploads/2020/09/jedzenie-1.jpg)
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
01.08.2024 r. Środa | Zupa mleczna z płatkami owsianymi(1,7), pieczywo z masłem(1,7), miód(7),pomidor, herbata z cytryną | Śliwki | Zupa z kalarepy(7,9)spaghetti bolognese(1,3), surówka z ogórków kiszonych z cebulka i olejem, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(7), dżem, herbata owocowa |
02.08.2024 r. Czwartek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), wędlina, papryka, kiełki, herbata z cytryną, kakao(7) | Jogurt z borówkami(7), | Zupa krem z białych warzyw pieczone ziemniaki, mix warzyw z sosem czosnkowym(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), szynka drobiowa, ogórek, herbata owocowa |
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
05.08.2024 r. Poniedziałek | Pieczywo z masłem(1,7), szynka tradycyjna(7),sałata, ogórek do gryzienia, herbata z cytryną , mleko(7) | Mix warzyw | Zupa szpinakowa z jajkiem(4.7,9) bułki na parze z sosem truskawkowo – śmietanowym(1,4,7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), pomidor szczypior, herbata owocowa |
06.08.2024 r. Wtorek | Pieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7)rzodkiewka, herbata z cytryną, kakao(7) | Kisiel | Zupa fasolowa (7,9)pieczona miruna(1,3,4), surówka z pora, ziemniaki, woda z cytryną | Jabłko |
07.08.2024 r. Środa | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta twarogowa, szczypior , pomidor, kakao(7), herbata z cytryną | Gruszka | Zupa jarzynowa(7,9), kotlet mielony(1,3), mizeria ze szczypiorkiem (1,3), ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), powidła, herbata owocowa |
08.08.2024 r. Czwartek | Pieczywo z masłem(1,7), pasta mięsna, ogórek, herbata z cytryną , kakao(7) | Bagietka z masłem(1,7), papryka do gryzienia | Zupa pomidorowa z ryżem(1,7.9), naleśniki z serem/dżemem(3,7), surówka z marchwi i jabłka, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), wędlina, sałata, herbata owocowa |
09.08.2024r. Piątek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta jajeczna(3), szczypior , mleko(7), herbata z cytryną | Galaretka | Zupa kalafiorowa(7) , filet z kurczaka gotowany na parze w sosie paprykowym(7), surówka z kapusty, kasza jęczmienna(1), woda z cytryną | Banan |
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.