DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
18.03.2024 r. PoniedziałekPieczywo z masłem(1,7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3), mleko (7),  herbata z cytrynąSok owocowy wyciskanyZupa z fasolki szparagowej  (7,9), spaghetti bolognese(1), surówka z ogórków kiszonych z cebulką i olejem, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    powidła śliwkowe,  herbata owocowa  
19.03.2024r. WtorekPieczywo z masłem(1,7), parówka,  ketchup, pomidor , rukola, herbata  z cytryną, kakao(7)Ananas, biszkopty(1)Zupa barszcz czerwony(7,9), kluski leniwe ze śmietaną, marchewka z pomarańczami, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    wędlina, sałata,  herbata owocowa  
20.03.2024 r. ŚrodaJogurt z płatkami owsianymi i jabłkami(1,7), chałka  z masłem(1,7),  herbata z cytrynąBananZupa brokułowa(7,9), pulpety na parze z zieloną pietruszką(1,3), sos paprykowy, surówka z pora i marchwi(3,7), ziemniaki ,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    pomidor, szczypior  herbata owocowa  
21.03.2024r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), schab  własnej roboty , ogórek, kiełki, herbata z cytryną, kakao(7)Kisiel (1)  Zupa minestrone z kurczakiem,(9), naleśniki z  serem/dżemem(1,3,7), mango,  woda z cytrynąBagietka z masłem(1,7),  miód ,  herbata owocowa  
22.03.2024 r. PiątekPieczywo z masłem(1,7), żółty ser (7), szpinak baby, pomidor,   herbata z cytryną, mleko(7)Jogurt z miodem(7)Zupa marchewkowo- paprykowa (9) kotlety z morszczuka  (1,3,4), surówka z kapusty kisz. z marchewką (7),  ziemniaki puree(7),    woda z cytrynąGruszka Pieczywo z masłem(1,7),   

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.