
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
19.05.2025r. Poniedziałek | Pieczywo z masłem(1,7), ser żółty(7), kiełki, rzodkiewka, herbata z cytryną, mleko(7) | Jabłko | Zupa jarzynowa (7,9) kotlet schabowy(1,3), młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem(7), ziemniaki puree, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), dżem, lemoniada |
20.05.2025r. Wtorek | Pieczywo z masłem(1,7), wędlina, rukola , ogórek, herbata z cytryną, kakao (7) | Kisiel z owocami(1) | Zupa szparagowa z filetem z kurczaka, (,7,9), makaron z serem i borówki, surówka z marchewki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), pomidor , szczypior , herbata owocowa |
21.05.2025r. Środa | Jogurt z pieczonym jabłkiem(7) i płatkami owsianymi(1), pieczywo z masłem(1,7), herbata z cytryną, | Sok owocowo warzywny | Zupa z kalarepki (1,7,9) gulasz wołowy , kasza gryczana(1), buraczki z cebulką , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), miód, herbata owocowa |
22.05.2025r. Czwartek | Bułka z masłem(1,7), wędlina z indyka własnej roboty, roszponka, ogórek, herbata z cytryną, kakao(7) | Galaretka z owocami(1) | Zupa szpinakowa z jajkiem (3,7) , łódeczki ziemniaczane z sosem czosnkowym(7) , sałatka :ogórek, pomidor, sałata lodowa z sosem vinegret, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7), herbata owocowa |
23.05.2025r. Piątek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), jajecznica na maśle ze szczypiorkiem(3), papryka do gryzienia, herbata z cytryną, mleko(7) | Jogurt z musli(1,7), | Zupa kalafiorowa(7,9), ryba po grecku z warzywami w sosie pomidorowym(4,9), ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem i gruszka(1.7) |
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
26.05.2025r. Poniedziałek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi(1,7), chałka z masłem i miodem(1), herbata z cytryną, | Truskawki | Zupa z botwinki(7,9), makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym(1,7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7), herbata owocowa |
27.05.2025r. Wtorek | Pieczywo z masłem(1,7), pasta mięsna, ogórek, szczypior, herbata, kakao(7) | Jogurt z miodem (7) | Zupa jarzynowa (7,9) , kluski leniwe(1,3,7), surówka z marchwi i jabłka, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), polędwica, ogórek herbata owocowa |
28.05.2025r. Środa | Pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), pasta z pieczonego łososia z koperkiem(3,4), herbata z cytryną, kakao(7) | Melon | Rosół z makaronem(1,9), potrawka z kurczaka, warzywa gotowane na parze z masełkiem i bułką tarta(1), kasza bulgur(1), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), twaróg(7), herbata owocowa |
29.05.2025 Czwartek | Bułka z masłem (1,7)twaróg(7),rzodkiewka, herbata z cytryną, kakao(7) | Truskawki | Zupa krem z białych warzyw(1,9), kotlet mielony (1,3), mizeria(7), ziemniaki puree, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), powidła, herbata owocowa |
30.05.2025r. Piątek | Pieczywo z masłem(1,7),parówka, pomidor, awokado, herbata z cytryną, kakao(7) | Bagietka z tartą rzodkiewką(1,7) | Zupa jarzynowa(7), ryż z truskawkami i śmietaną(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), wędlina, herbata owocowa |
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.