
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
25.09.2023r. Poniedziałek | Pieczywo z masłem(1,7), parówki ze schabu, pomidor, rzodkiewka ,kiełki, kakao(7), herbata z cytryną | Śliwka | Zupa minestrone(9), bułki na parze z sosem owocowym(1,3,7), surówka z marchewki i mango, woda z cytryną | Pieczywo z masłem (1,7), wędlina , ogórek, herbata owocowa |
26.09.2023 r. Wtorek | Jogurt z płatkami owsianymi i pieczonym jabłkiem(1,7), pieczywo mieszane z masłem(1,7), herbata z cytryną | Sok wyciskany z warzyw i owoców , | Zupa krem z kalafiora z ziarnami(9), kotleciki z piersi z kurczaka(1,3), purée z białych warzyw , sałata lodowa z rzodkiewką i śmietaną(7) , szczypiorkiem, , woda z cytryną | Pieczywo z masłem (1,7), powidła śliwkowe, herbata owocowa |
27.09.2023 r. Środa | Pieczywo mieszane z masłem(1,7), pasta rybno jajeczna z zieloną pietruszką(3,4,7), kakaoo(7), herbata z cytryną | Kisiel , jabłko | Zupa z soczewicy z kiełbasą(9), gulasz warzywny, kasza pęczak(1), ogórek do gryzienia, woda z cytryną | Pieczywo z masłem (1,7), kiełbasa krucha, sałata, herbata owocowa |
28.09.2023r. Czwartek | Bułka z masłem(1,7), masło „czekoladowe „ z daktyli i kakao, mleko herbata | Jogurt z musli(7), | Zupa jarzynowa z koperkiem(9), pieczona pałka z kurczaka na ryżu, sałatka Colesław(7), woda z cytryną | Gruszka |
29.09.2023 r. Piątek | Pieczywo mieszane z masłem(1,7), szynka, ogórek, rzodkiewka, kiełki , kakao(7) , herbata | Banan | Barszcz ukraiński ( kapusta, fasolka, )(7,9) pierogi ruskie ze śmietaną(1,7), surówka wielowarzywna z oliwą, woda z cytryną | Pieczywo z masłem (1,7), serek biały (7), herbata owocowa |
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
02.10.2023 r. Poniedziałek | Pieczywo mieszane z masłem(1,7), jajecznica na maśle(3), pomidor, kiełki, mleko, herbata owocowa | Chipsy z warzyw | Zupa krem z dyni z ziarnami(9), kurczak w sosie szpinakowo śmietanowym(7) , makaron mieszany(1), papryka do gryzienia, woda z cytryną | Gruszka |
03.10.2023 r. Wtorek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), sałata, szynka z pieca, pomidor, rukola, mleko(7), herbata z cytryną | Jabłko , herbatniki(1) | Zupa brokułowa z pietruszką(7,9) , ziemniaki pieczone z ziołami, mix świeżych warzyw z sosem czosnkowym,(7)/sos ziołowy z oliwy z oliwek z zieloną pietruszką i czosnkiem, woda z cytryną | Pieczywo z masłem (1,7), polędwica, herbata owocowa |
04.10.2023 r. Środa | Zupa mleczna z płatkami owsianymi(7),pieczywo z dżemem(1), herbata z cytryną | Galaretka z truskawkami | Zupa pomidorowa z makaronem(1,7,9), kotlet mielony drobiowy(1,3) puree z ziemniaków, buraczki, ogórek słupki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem (1,7), żółty ser(7), herbata owocowa |
05.10.2023 r. Czwartek | Pieczywo mieszane z masłem(1,7), pasta mięsna z papryką i ogórkiem (wyrób własny), kiełki, kakao(7), herbata z cytryną | Mix owoców | Zupa z białej kapusty z ziemniakami i zieleniną,(9) ryż z sosem truskawkowym(1,3,7), marchewka do gryzienia, woda z cytryną | Pieczywo z masłem (1,7), wędlina, herbata owocowa |
06.10.2023 r. Piątek | Pieczywo mieszane z masłem(1,7), pasta twarogowa z rzodkiewką(7) , szczypiorkiem, mleko, herbata z cytryną | Mix warzyw | Zupa krupnik z pęczakiem(1,7,9), zieloną pietruszką, pieczony morszczuk(1,3,4,7), surówka z kiszonej kapusty z nasionami słonecznika, ziemniaki, woda z cytryną | Banan |
Woda mineralna niegazowana dostępna przez cały dzień w sali. Zupy podajemy na wywarze warzywnym.
Dopuszczamy drobne zmiany w jadłospisie
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.