JADŁOSPIS OD 23.05.2022 – 03.06.2022

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
23.05.2022r. PoniedziałekPieczywo mieszane  z masłem(1,7), żółty ser(1,7) sałata,  herbata  z cytryną, mleko(7)  Jabłko,  biszkopty    Zupa jarzynowa( (7,9),   pulpet z marchewką i zieloną pietruszką (1,3) , sos pomidorowy(7),warzywa gotowane na parze(7),  ziemniaki puree kompotPieczywo z masłem(1,7),   pomidor,  herbata owocowa
24.05.2022r. WtorekPieczywo mieszane z masłem(1,7), szynka , papryka,  biała rzodkiew ,rukola, herbata z cytryną, kakao(7)  Galaretka  Zupa szpinakowa z jajkiem(3,7,9), bułki na parze z sosem owocowym(1,3,7) ,  kompotPieczywo z masłem(1,7),   kiełbasa krucha, ogórek,  herbata owocowa
25.05.2022r. ŚrodaPieczywo mieszane z masłem(1,7), pasta jajeczno – tuńczykowa z papryką  ogórkiem i koperkiem, (3,4),   herbata z cytryną, kakao(7)Koktail jogurtowo morelowy(1,7)Zupa krem ze szparagów z grzankami(1,9), pałka z kurczaka, surówka z młodej kapusty, ziemniaki,  kompotPieczywo z masłem(1,7),  kiwi, lemoniada
26.05.2022r. CzwartekPieczywo  wieloziarniste z masłem(1,7), parówki ze schabem, pomidor, ketchup,  herbata z cytryną, kawa inka(7)     Pieczywo z masłem(1,7), warzywa do gryzieniaZupa z botwinki (7,9) , makaron z serem(1,7), surówka z marchewki i jabłka,  kompotPieczywo z masłem(1,7),  dżem, herbata owocowa
27.05.2022r. ŚrodaZupa mleczna z płatkami owsianymi(7), pieczywo z masłem(1,7), twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem(7),  herbataKisiel  Zupa  z kalarepy (7,9), kurczak w sosie paprykowym , kasza bulgur(1), sałatka z pomidorów z cebulką, kompotGruszka    

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
30.05.2022r. PoniedziałekPieczywo z masłem(1,7), pasta twarogowa (7), rzodkiewka do gryzienia, herbata z cytryną, mleko(7)Mix owocówZupa krupnik z zieleniną(1,7,9), nuggetsy  z drobiu (1,3), mizeria ze śmietaną i szczypiorkiem(7), puree ziemniaczane(7),kompotPieczywo z masłem(1,7),   pomidor, herbata owocowa)
   31.05.2022 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), pasta mięsna ogórek, papryka,  herbata, kawa inka(7)Bagietka z masłem i tartą rzodkiewką(1,7)Zupa szparagowa z kurczakiem(7,9), ryż z sosem borówkowym(1,3,7),   kompotPieczywo z masłem(1,7),  polędwica, rzodkiewka,  herbata owocowa  
01.06.2022 r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste(1,) „masło czekoladowe” z daktyli i kakao, herbata z cytryną, mleko(7)  Kawiarenka na dzień dziecka(ciasteczka(1), chrupki bezglutenowe, truskawki, lemoniada)Zupa z cukinii z curry, spaghetti bolognese(1),surówka z ogórków kiszonych z oliwą,  kompotPieczywo z masłem(1,7),    serek almette(7),   herbata owocowa  
02.06.2022 r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7) kiełbasa krucha, papryka, rzodkiewka, ogórek, herbata z cytryną, kakao(7)Arbuz   Zupa z młodej kapusty z pomidorami i koperkiem, (7,9) pieczone ziemniaki, sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem  z sosem czosnkowym(7),   kompot  Pieczywo z masłem(1,7),    dżem,   herbata owocowa  
03.06.2022r. PiątekZupa mleczna z płatkami owsianymi(7), pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  serek topiony(7),  herbata  z cytryną,Słupki warzyw z sosem czosnkowym(7)  Zupa krem z selera(9), paluszki rybne (1,3),  surówka z kapusty kiszonej ,  ziemniaki,  kompotBanan

Woda mineralna niegazowana  dostępna przez cały dzień  w sali.

Dopuszczamy  drobne zmiany w jadłospisie

Woda mineralna niegazowana  dostępna przez cały dzień  w sali.

Dopuszczamy  drobne zmiany w jadłospisie

Woda mineralna niegazowana  dostępna przez cały dzień  w sali. Zupy podajemy na wywarze warzywnym. Dopuszczamy  drobne zmiany w jadłospisie

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.

Zmiana wielkości czcionki
Wysoki kontrast