DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
21.11.2022 r. PoniedziałekZupa mleczna z zacierką(1,7), pieczywo  z masłem (1,7), ser biały(7), dżem,  herbata z cytryną,  Sok wyciskany z gruszki ,jabłka i kiwi,Zupa pomidorowa z ryżem, (7,9) kotlet drobiowy z natką pietruszki(1,3),  kiszona kapusta z olejem i koperkiem, ziemniaki puree,  woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),   powidła,  herbata owocowa  
22.11.2022 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), schab pieczony (wyrób własny) papryka, sałata, herbata z cytryną, kakao(7)Galaretka z owocami    Zupa z czerwonej soczewicy z passatą(1) pieczone ziemniaki  z  sosem czosnkowym i ziołami(7),  surówka z marchewki , woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),   pasztet, ogórek herbata owocowa  
23.11.2022 r. ŚrodaBułka  z masłem(1,7), pasta ze słonecznika  i suszonych  pomidorów z natka pietruszki, kiełki,    herbata z cytryną, mleko(7)    Budyń  z sokiem malinowym(7)  Zupa z kalarepy z koperkiem (7,9), gulasz wołowy, buraczki z cebulką i oliwą ,  kasza gryczana,  woda z cytryną  Banan  
24.11.2022r. CzwartekPieczywo   z masłem(1,7), kiełbasa krakowska, pomidor, sałata,   herbata z cytryną, kakao(7)  Bagietka z masłem i tartą rzodkiewką(1,7)  Zupa krem z marchewki z pieczona cieciorką (9), bułki na parze z sosem owocowym(1,3,7), woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),  wędlina,  herbata owocowa,  
25.11.2022 r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), pasta jajeczna(7), szczypior ,   herbata z cytryną, mleko(7)  Jogurt z musli(7)Zupa kapuśniak (9), filet z miruny w sosie porowym(4,7), marchewki mini z tymiankiem,  ziemniaki,  woda z cytryną    Gruszka  
DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
28.11.2022 r. PoniedziałekBagietka z masłem(1,7), masło czekoladowe z daktyli i kakao(7),   herbata z cytryną, mleko(7)Koktail bananowy(7)  Rosół z makaronem, (1,9)  kurczak w sosie śmietanowym,  sałata lodowa z oliwą, ziemniaki, woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),    serek almette(7),  herbata owocowa
29.11.2022 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  parówki ze schabu, ketchup, papryka do gryzienia, herbata, kakao(7)Marchewka tarta z jabłkiem i śmietaną(7)Zupa krem z pieczonej papryki z pomidorami  i grzankami(1,9),   ryż z sosem śmietanowo – truskawkowym(7), woda z cytryną    Pieczywo z masłem(1,7),  kiełbasa krucha, sałata,  herbata owocowa
30.12.2022 r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta z makreli ze szczypiorkiem (3,4), szczypior,  herbata z cytryną, kakao(7)Jogurt z chia i musem owocowym(7)  Zupa z fasolki szparagowej(7,9)kopytka z mięsem i kapustą kiszoną(1,3),  woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7), powidła, herbata owocowa
01.12.2022r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), filet z indyka (wyrób własny)sałata, ogórek, kiełki, herbata z cytryną, kakao(7)    Sok ze świeżo wyciskanych warzyw i owoców herbatniki(1)    Krem z buraka ze śmietanowym kleksem(7,9), gulasz z dynii i fasoli  z natką pietruszki  i ziołami(7), surówka z rzepy , kasza bulgur(1),  woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),    serek żółty(7),  herbata owocowa      
02.12.2022 r. PiątekJogurt z płatkami owsianymi i pieczoną gruszką(1,7), pieczywo z masłem(1,7),   herbata z cytryną,  Kisiel    Zupa jarzynowa(7,9) makaron z kurczakiem i szpinakiem (1,7), sałatka z pomidorów z cebulką i oliwą,   woda z cytryną    Jabłko  

Woda mineralna niegazowana  dostępna przez cały dzień  w sali. Zupy podajemy na wywarze warzywnym.

Dopuszczamy  drobne zmiany w jadłospisie

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.