DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
01.08.2024 r. ŚrodaZupa mleczna z płatkami owsianymi(1,7), pieczywo  z masłem(1,7),  miód(7),pomidor, herbata z cytrynąŚliwki  Zupa z kalarepy(7,9)spaghetti bolognese(1,3), surówka z ogórków kiszonych z cebulka i olejem, woda z cytrynąPieczywo  z masłem(7), dżem,   herbata owocowa  
02.08.2024 r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), wędlina, papryka, kiełki, herbata z cytryną, kakao(7)Jogurt z borówkami(7),  Zupa krem z białych warzyw pieczone ziemniaki, mix warzyw z sosem czosnkowym(7), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   szynka drobiowa,  ogórek, herbata owocowa
DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
05.08.2024 r. PoniedziałekPieczywo z masłem(1,7),  szynka tradycyjna(7),sałata, ogórek do gryzienia, herbata z cytryną  , mleko(7)Mix warzyw  Zupa szpinakowa z jajkiem(4.7,9) bułki na parze z  sosem truskawkowo – śmietanowym(1,4,7), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   pomidor szczypior, herbata owocowa  
06.08.2024 r. WtorekPieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7)rzodkiewka, herbata  z cytryną, kakao(7)  KisielZupa fasolowa (7,9)pieczona miruna(1,3,4), surówka z pora,  ziemniaki,  woda z cytrynąJabłko
07.08.2024 r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  pasta twarogowa, szczypior , pomidor, kakao(7), herbata z cytrynąGruszkaZupa jarzynowa(7,9), kotlet mielony(1,3), mizeria ze szczypiorkiem (1,3),  ziemniaki, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   powidła, herbata owocowa
08.08.2024 r. CzwartekPieczywo  z masłem(1,7), pasta mięsna, ogórek,   herbata z cytryną , kakao(7)  Bagietka z masłem(1,7), papryka do gryzieniaZupa pomidorowa z ryżem(1,7.9), naleśniki z serem/dżemem(3,7),  surówka z marchwi i jabłka,   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   wędlina, sałata, herbata owocowa
09.08.2024r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  pasta jajeczna(3), szczypior , mleko(7), herbata z cytrynąGalaretkaZupa kalafiorowa(7) , filet z kurczaka gotowany na parze w sosie paprykowym(7), surówka z kapusty,  kasza jęczmienna(1), woda z cytrynąBanan

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.