
| DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| 17.11.2025 r. Poniedziałek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi bio(1,7), bagietka z masłem (1,7), miód, herbata z cytryną, | Melon | Zupa pomidorowa z makaronem, (1,7,9) kotlet drobiowy z natką pietruszki(1,3), mizeria ze szczypiorkiem(7), ziemniaki puree, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), dżem z pomarańczy, herbata owocowa |
| 18.11.2025 r. Wtorek | Pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), pasta jajeczna(7), szczypior , awokado, rzodkiew do gryzienia herbata z cytryną, mleko(7) | Budyń bio (1)z syropem malinowym bio | Zupa z kalarepy z koperkiem (7,9) ,gulasz wołowy, buraczki z cebulką i oliwą , kasza gryczana, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), banan, herbata owocowa |
| 19.11.2025 r. Środa | Bułka z masłem(1,7), twarożek z mango(7), herbata z cytryną, kakao(7) | Pieczone jabłka z cynamonem Ciastko owsiane bezglutenowe bio | Zupa kapuśniak (9), kotlet rybny(1,3,4), surówka z selera ze śmietaną(7), ziemniaki , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), kiełbasa żywiecka, ogórek, , herbata owocowa |
| 20.11.2025r. Czwartek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), schab pieczony (wyrób własny) ogórek, roszponka, herbata z cytryną, kakao(7) | Grzanka z mozzarellą i pomidorem (1,7) | Zupa z czerwonej soczewicy z kiełbasą(9) ryż z sosem śmietanowo – truskawkowym(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), wędlina, sałata, herbata owocowa Batonik owocowy Bio, |
| 21.11.2025 r. Piątek | Pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), żółty ser(7), sałata , rzodkiewka herbata z cytryną, mleko(7) | Galaretka z truskawkami | Zupa krem z papryki z pieczoną cieciorką (9), gulasz drobiowy w sosie porowym(7), marchewki mini z tymiankiem, puree z warzyw , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), herbata owocowa, Żelki jabłko mango bio |
| DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| 24.11.2025 r. Poniedziałek | Bagietka z masłem(1,7), jajecznica na maśle(7), rzodkiewka, avocado, kiełki bio, herbata z cytryną, mleko(7) | Ciasto jogurtowe z owocami(1,7) | Krem z buraka ze śmietanowym kleksem(7,9), makaron z kurczakiem i szpinakiem (1,7), sałatka z pomidorów z cebulką i oliwą, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), mandarynka, herbata owocowa |
| 25.11.2025 r. Wtorek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), parówki ze schabu, pomidor, roszponka, ketchup bio, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Misiowe warsztaty kulinarne: krążki ryżowe bio, masło orzechowe bio, żurawina bio, borówka, banany Miodzikowa niespodzianka | Zupa jarzynowa(7,9)) ryba po grecku(4) ,ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), ser żółty, sałata, mus owocowy bio w tubce, herbata owocowa |
| 26.11.2025 r. Środa | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta z makreli ze szczypiorkiem (3,4), szczypior, herbata z cytryną, kakao(7) | Jogurt z suszonymi owocami bio(7) | Zupa krupnik(7,9), kotlet schabowy(1,3), surówka Colesław(7), ziemniaki , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), banan, herbata owocowa |
| 27.11.2025r. Czwartek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta z kurczaka z suszonymi pomidorami(wyrób własny) kiełki, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Mix warzyw : kalarepa, papryka, rzodkiew | Zupa z cukinii (9), bułki na parze z sosem owocowym(1,3,7), surówka z marchewki i mango, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek almette(7), ogórek, herbata owocowa, gruszka |
| 28.11.2025 r. Piątek | Jogurt z płatkami owsianymi bio i pieczonym jabłkiem(1,7), pieczywo z masłem(1,7), herbata z cytryną, | Batonik owocowy bio | Zupa krem z białych warzyw z pestkami dyni (1,9),kopytka z kiełbaską i kapustą kiszoną(1,3), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), wędlina, rukola, herbata owocowa |
Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem
BIO
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.
