
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
22.04.2025r. Wtorek | Pieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7)sałata, pomidor, herbata z cytryną, kakao(7) | Koktajl jogurtowy z bananami(7) | Zupa jarzynowa(9), bigos z kiełbasą, ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), powidła, (7), herbata owocowa |
23.04.2025 r. Środa | Zupa mleczna z płatkami owsianymi(7)pieczywo z masłem(1,7), twaróg z posypką z rzodkiewki , herbata z cytryną, | Kisiel z owocami | Zupa koperkowa (9), gulasz z wołowiny(7), buraczki z cebulką, kasza gryczana, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), mix owoców, herbata owocowa |
24.04.2025 r. Czwartek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), wędlina, ogórek, kiełki, herbata z cytryną, mleko(7) | Biszkopty(1), jabłko | Zupa krem z ziarnami słonecznika(9), bułki na parze z sosem truskawkowym(1,7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), kiełbasa krucha, herbata owocowa |
25.04.2025 r. Piątek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3), herbata z cytryną, mleko(7) | Jogurt z musli(1,7), melon | Zupa z krupnik(1,7,9), pulpety z morszczuka w sosie pomidorowym (1,3,4), surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek almette, herbata owocowa |
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
28.04.2025r. Poniedziałek | Pieczywo z masłem(1,7), polędwica, rukola, ogórek kiszony herbata z cytryną, kakao(7) | Jabłko pieczone | Zupa jarzynowa(7,9), makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym(7) , marchewki do gryzienia, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), powidła, herbata owocowa |
29.04.2025r. Wtorek | Pieczywo z masłem(1,7), pasta tuńczykowo jajeczna ze szczypiorkiem(3,4), herbata z cytryną, mleko(7) | Jogurt z miodem i malinami(7) | Zupa pomidorowa z ryżem(7,9), nuggetsy(1,3) mizeria z koperkiem i śmietaną(7) , ziemniaki puree, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7),plastry pomarańcza, herbata owocowa |
30.04.2025r. Środa | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), kiełbasa żywiecka, papryka do gryzienia, herbata z cytryną, kakao(7) | Kisiel z owocami | Zupa brokułowa(7,9), ryż w sosie śmietanowym z truskawkami (7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7) , herbata owocowa |
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.