DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
17.11.2025 r. PoniedziałekZupa mleczna z płatkami owsianymi bio(1,7), bagietka  z masłem (1,7), miód,  herbata z cytryną,  Melon  Zupa pomidorowa z makaronem, (1,7,9) kotlet drobiowy z natką pietruszki(1,3),  mizeria ze szczypiorkiem(7), ziemniaki puree,  woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),  dżem z pomarańczy,  herbata owocowa  
18.11.2025 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), pasta jajeczna(7), szczypior , awokado,  rzodkiew do gryzienia  herbata z cytryną, mleko(7)  Budyń bio (1)z syropem malinowym bio  Zupa z kalarepy z koperkiem (7,9) ,gulasz wołowy, buraczki z cebulką i oliwą ,  kasza gryczana,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   banan, herbata owocowa  
19.11.2025 r. ŚrodaBułka z masłem(1,7), twarożek z mango(7), herbata z cytryną, kakao(7)Pieczone jabłka z cynamonem Ciastko owsiane  bezglutenowe bioZupa kapuśniak (9), kotlet rybny(1,3,4), surówka z selera ze śmietaną(7), ziemniaki ,  woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),   kiełbasa żywiecka, ogórek, , herbata owocowa  
20.11.2025r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), schab pieczony (wyrób własny) ogórek, roszponka, herbata z cytryną, kakao(7)Grzanka z mozzarellą i pomidorem (1,7)Zupa z czerwonej soczewicy z kiełbasą(9) ryż z sosem śmietanowo – truskawkowym(7), woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),  wędlina, sałata, herbata owocowa Batonik owocowy Bio,    
21.11.2025 r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), żółty ser(7), sałata , rzodkiewka  herbata z cytryną, mleko(7)  Galaretka z truskawkamiZupa krem z papryki z pieczoną cieciorką (9), gulasz drobiowy w sosie porowym(7), marchewki mini z tymiankiem,  puree z warzyw ,  woda z cytryną    Pieczywo z masłem(1,7),  herbata owocowa, Żelki jabłko mango bio  

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
24.11.2025 r. PoniedziałekBagietka z masłem(1,7), jajecznica na maśle(7),  rzodkiewka, avocado, kiełki bio,  herbata z cytryną, mleko(7)Ciasto jogurtowe z owocami(1,7)Krem z buraka ze śmietanowym kleksem(7,9), makaron z kurczakiem i szpinakiem (1,7), sałatka z pomidorów z cebulką i oliwą,   woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),   mandarynka,  herbata owocowa
25.11.2025 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  parówki ze schabu, pomidor, roszponka,  ketchup bio, herbata z cytryną, kakao bio(7)Misiowe warsztaty kulinarne: krążki ryżowe bio, masło orzechowe bio, żurawina bio, borówka, banany Miodzikowa niespodziankaZupa jarzynowa(7,9)) ryba po grecku(4) ,ziemniaki, woda z cytryną    Pieczywo z masłem(1,7),  ser żółty, sałata, mus owocowy bio w tubce, herbata owocowa
26.11.2025 r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta z makreli ze szczypiorkiem (3,4), szczypior,  herbata z cytryną, kakao(7)Jogurt z suszonymi owocami bio(7)  Zupa krupnik(7,9), kotlet schabowy(1,3), surówka Colesław(7),  ziemniaki , woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   banan, herbata owocowa
27.11.2025r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta z kurczaka z suszonymi pomidorami(wyrób własny) kiełki, herbata z cytryną, kakao bio(7)    Mix warzyw : kalarepa, papryka, rzodkiewZupa z cukinii  (9), bułki na parze z sosem owocowym(1,3,7), surówka z marchewki i mango, woda z cytryną    Pieczywo z masłem(1,7),    serek almette(7), ogórek,  herbata owocowa, gruszka
28.11.2025 r. PiątekJogurt z płatkami owsianymi bio i pieczonym jabłkiem(1,7), pieczywo z masłem(1,7),   herbata z cytryną,  Batonik owocowy bio    Zupa krem z białych warzyw z pestkami dyni (1,9),kopytka z kiełbaską i kapustą kiszoną(1,3),  woda z cytryną    Pieczywo z masłem(1,7), wędlina, rukola, herbata owocowa

Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem

BIO

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.