DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
27.01.2025 r. PoniedziałekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), parówki dziecięce,   ogórek do gryzienia,  herbata  z cytryną, kakao(7)  Mix owoców  Barszcz ukraiński(7,9) ryż z sosem śmietanowo brokułowym, sałatka z pomidorów malinowych z cebulką,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  miód,    herbata owocowa,
28.01.2025 r. WtorekZupa mleczna z płatkami owsianymi(1), pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7)serek almette(7),herbata z cytrynąKisiel z owocamiZupa krem z białych warzyw (9), gulasz drobiowy w sosie dyniowo paprykowym(7), sałatka z ogórków kiszonych z oliwą i cebulką, ziemniaki , woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   dżem,  herbata owocowa
29.01.2025 r. ŚrodaBułka orkiszowa z masłem(1,7), żółty ser(7), sałata,    herbata z cytryną, mleko(7)  Melon,pomarańczeRosół z makaronem(1,9) , potrawka z kurczaka (7), marchewka z groszkiem i masełkiem(7),   kasza bulgur (1), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   herbata owocowa, ser almette(7)
30.01.2025 r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), kiełbasa żywiecka(3),papryka do gryzienia , kiełki,  herbata  z cytryną, kakao(7)Jogurt naturalny z miodem(7)Zupa pomidorowa z ryżem(7,9)  pierogi ruskie z cebulką, warzywa do gryzienia,  woda z cytryną  Bagietka  z masłem(1,7),  kiwi,  herbata owocowa
31.01.2025 r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem, mleko(7), herbata z cytryną  Pieczone jabłkaZupa krupnik ze śmietaną(1,7,9), ryba po grecku(4),   ziemniaki woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  wędlina,  herbata owocowa
DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
03.02.2025 r. PoniedziałekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), szynka, pomidor, papryka, herbata z cytryną, kakao(7)Budyń z sokiem malinowym(7)Zupa barszcz biały z kiełbasą i jajkiem(37,9),pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym, marchewki do gryzienia,  woda z cytryną,Pieczywo z masłem(1,7),   herbata owocowa, gruszka
04.02.2025 r. WtorekJogurt z płatkami owsianymi z pieczonym jabłkiem(7), pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), herbata  z cytryną,  PomarańczeZupa ogórkowa(7,9) ,kurczak pieczony na ryżu, surówka z selera ze śmietaną(7), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   miód, herbata owocowa
05.02.2025 r. ŚrodaPieczywo  z masłem(1,7), pasta rybna, szczypior,   herbata z cytryną , kakao(7)Koktail jogurtowo – malinowyZupa jarzynowa (7,9), kotlety z cieciorki z marchewką w sosie pomidorowym (7),ziemniaki ,  surówka z kapusty kiszonej, woda z cytrynąChleb z masłem(1,7),    wędlina,  herbata owocowa
06.02.2025r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta twarogowa z papryką(7), herbata  z cytryną, mleko(7)Galaretka z owocamiZupa szpinakowa z jajkiem,(3,7,9)kurczak na parze w sosie paprykowym, mix kasz(1), surówka z buraczków z cebulką, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   herbata owocowa, banan
07.02.2025 r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pieczony indyk własnej roboty, papryka, ogórek, kakao(7), herbata z cytrynąMelonZupa kapuśniak z mięsem(9), kluski leniwe ze śmietaną(1,3,7), surówka z marchewki i  mango, woda z cytrynąChleb z masłem(1,7),    dżem, herbata owocowa  

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.