
| DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| 01.12.2025 r. Poniedziałek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi bio (1,7), chałka z masłem i miodem(1,7), herbata z cytryną, | Mus z avocado , chia malin i truskawek | Zupa ogórkowa (1,7,9) , pulpety drobiowe w sosie koperkowym(1,3), marchewka z groszkiem , kasza bulgur bio(1), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), biały ser (7), herbata owocowa |
| 02.12.2025 r. Wtorek | Bułka z masłem(1,7), pasta mięsna(3), papryka, kiełki bio, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Melon | Zupa barszcz czerwony z fasolą(7,9), kluski leniwe ze śmietaną(1,3), surówka z marchewki z pomarańczami, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), kiełbasa krucha, rukola , batonik owocowy bio, herbata owocowa |
| 03.12.2025 r. Środa | Pieczywo z masłem(1,7), pasta z łososia własnej roboty z koperkiem (3,4) , herbata z cytryną , mleko(7) | Mix warzyw(papryka , marchew, rzodkiew) | Zupa pomidorowa z ryżem bio(7,9), nugetsy z kurczaka(1,3) , mizeria ze szczypiorkiem(7), puree z warzyw, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), ser żółty(7), herbata owocowa Mandarynka |
| 04.12.2025 r. Czwartek | Pieczywo z masłem(1,7), jajko(3), roszponka, rzodkiewka, herbata z cytryną, mleko(7) | Jogurt z żurawiną bio, migdały bio | Zupa kalafiorowa(7,9),ryba miruna pieczona(3,4), surówka z pora ze śmietaną/oliwą, ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), herbata owocowa Gruszka |
| 05.12.2025 r. Piątek | Bułka z masłem(1,7), parówka ketchup , papryka, kiełki bio, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Koktail z malinami(7), ciasteczko owsiane bio | Zupa krem z białych warzyw z pestkami dyni bio(1,9), łazanki z kapustą i kiełbasą(1), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), miód, herbata owocowa |
| DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| 08.12.2025 r. Poniedziałek | Pieczywo z masłem(1,7), pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem(7) , herbata z cytryną, kakao bio(7) | Mikołajkowa niespodzianka (paczka) Mandarynki, pierniki(1,3) | Zupa jarzynowa(7,9), spaghetti bolognese (1), surówka z ogórków kiszonych z cebulką i oliwą, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), pomidor, sałata, herbata owocowa |
| 09.12.2025 r. Wtorek | Jogurt z płatkami owsianymi bio, jabłkami i cynamonem(1,7), chałka z masłem(1,7), miód, herbata z cytryną | Sok świeżo wyciskany z jabłka gruszki , kiwi, selera naciowego | Zupa krem z ziarnami(9), morszczuk z warzywami w sosie pomidorowym(3,4), ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), powidła śliwkowe, herbata owocowa |
| 10.12.2025 r. Środa | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), szynka , papryka, kakao bio (7), herbata z cytryną | Kisiel, ciasteczka orkiszowe bio | Zupa z pieczonej cukinii i kurczaka (7,9), ryż z owocami i śmietaną(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7), banan, herbata owocowa |
| 11.12.2025 r. Czwartek | Pieczywo z masłem(1,7), jajecznica na maśle (3,7), pomidor, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Mix owoców (jabłko, gruszka, pomelo) | Zupa brokułowa(7,9), kurczak pieczony, sałata lodowa ze słonecznikiem i sosem vinegret, marchewki do gryzienia, puree z warzyw, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), mus owocowy w tubce bio, herbata owocowa |
| 12.12.2025 r. Piątek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), szynka, sałata, rzodkiewka, ogórek, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Jogurt z chia bio i mus z mango(7), migdały bio | Zupa z soczewicy z kiełbasą (9), pieczone ziemniaki/bataty z ziołami i sosem czosnkowym (7),sałatka grecka z oliwą bio, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), chipsy z owoców , herbata owocowa |
Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem
BIO
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.
