
| DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| 20.10.2025 r. Poniedziałek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), żółty ser(7), ogórek, sałata, herbata z cytryną, mleko(7) | Sok ze świeżo wyciskanych warzyw i owoców | Zupa brokułowa(7,9) , filet z kurczaka parowany w sosie paprykowym, sałata lodowa z rzodkiewką i sosem winegret, mix kasz bio(1), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), dżem bio, herbata owocowa |
| 21.10.2025 r. Wtorek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta mięsna z ogórkiem i papryką(3), kiełki bio, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Kisiel bio , biszkopty(1) | Zupa szpinakowa z jajkiem(3,7,9), naleśniki z serem i musem owocowym(1,7) surówka z marchewki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek almette, herbata owocowa |
| 22.10.2025 r. Środa | Zupa mleczna z kaszą jaglaną bio(7), pieczywo z masłem(1,7), twaróg(7), herbata z cytryną, | Ananas | Zupa jarzynowa(7,9), kotlety mielony (1,3), surówka z białej rzodkwi ze śmietaną(7), ziemniaki, woda z cytryną | Bagietka z masłem(1,7), kiwi, herbata owocowa |
| 23.10.2025 r. Czwartek | Pieczywo z masłem(1,7), paróweczki dziecięce, ketchup, pomidor, kiełki bio, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Koktail jogurtowo bananowy(1,7), ciastko owsiane z wiórkami kokosowymi bezglutenowe bio | Zupa krem z dyni z grzankami(1,7,9), łazanki z kapustą kiszoną i kiełbaską ,marchewki do gryzienia, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), kiełbasa żywiecka, herbata owocowa |
| 24.10.2025 r. Piątek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta jajeczno-twarogowa ze szczypiorkiem(3), herbata z cytryną, mleko(7) | Gruszka | Zupa z pory z kluseczkami bio(1,7,9), ryba pieczona (1,3,4), surówka z buraczków z cebulką, ogórek do gryzienia, ziemniaki puree(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), pomidor, szczypior, herbata owocowa |
| DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| 27.10.2025 r. Poniedziałek | Jogurt płatkami owsianymi bio i pieczonymi jabłkami z cynamonem(1,7), rogal z masłem(1,7), herbata z cytryną | Mix warzyw do gryzienia | Zupa barszcz ukraiński(7,9), kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym z makaronem bio (1,7), sałatka z pomidorów z cebulką i oliwą bio, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), dżem bio, herbata owocowa |
| 28.10.2025 r. Wtorek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), kiełbasa krakowska, sałata, papryka, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Mus owocowy w saszetce bio | Zupa pomidorowa z ryżem bio(7,9), warzywa w sosie śmietanowym(7), ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), twaróg, herbata owocowa |
| 29.10.2025 r. Środa | Bułka z masłem(1,7), pasta łososiowa z koperkiem(4,7), herbata z cytryną, kakao bio(7) | Melon | Zupa krupnik z kaszą bio (1,7,9) nuggetsy z kurczaka(1,3), surówka z pora, marchewki i jabłka (7), ziemniaki puree , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7),ogórek , herbata owocowa |
| 30.10.2025 r. Czwartek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), szynka tradycyjna, pomidor i kiełki, herbata z cytryną, kakao bio (7) | „Dzień dyni” Galaretka bio z musu dyniowego z nutką pomarańczy | Zupa z cukinii i kurczaka(7,9), kluseczki dyniowe z masełkiem i cynamonem(1,3), surówka z marchewki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), herbata owocowa, frytki z jabłek bio |
| 31.10.2025 r. Piątek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3), herbata z cytryną, mleko(7) | Jogurt z musli i miodem(7), suszone mango bio | Zupa krem z białych warzyw(9), spaghetti bio bolognese(1), surówka z ogórków kiszonych i cebulki z olejem bio, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), herbata owocowa, gruszka |
Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem
BIO
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.
