DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
20.10.2025 r. PoniedziałekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  żółty ser(7), ogórek, sałata,  herbata  z cytryną, mleko(7)  Sok ze świeżo wyciskanych warzyw i owocówZupa brokułowa(7,9) , filet z kurczaka parowany w sosie paprykowym, sałata lodowa z rzodkiewką i sosem winegret, mix kasz bio(1),  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   dżem bio, herbata owocowa
21.10.2025 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  pasta mięsna z ogórkiem i papryką(3), kiełki bio,   herbata  z cytryną, kakao bio(7)Kisiel bio , biszkopty(1)  Zupa szpinakowa z jajkiem(3,7,9), naleśniki z serem i musem owocowym(1,7) surówka z marchewki, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    serek almette,  herbata owocowa
22.10.2025 r. Środa  Zupa mleczna z kaszą jaglaną bio(7), pieczywo z masłem(1,7), twaróg(7), herbata  z cytryną,  Ananas  Zupa jarzynowa(7,9), kotlety mielony (1,3),  surówka z białej rzodkwi ze śmietaną(7),  ziemniaki, woda z cytrynąBagietka z masłem(1,7),    kiwi,  herbata owocowa
23.10.2025 r. Czwartek  Pieczywo z masłem(1,7), paróweczki dziecięce, ketchup, pomidor,  kiełki bio, herbata z cytryną, kakao bio(7)  Koktail jogurtowo bananowy(1,7), ciastko owsiane z wiórkami kokosowymi bezglutenowe bio Zupa krem z dyni  z grzankami(1,7,9),  łazanki z kapustą kiszoną i kiełbaską ,marchewki do gryzienia, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),     kiełbasa żywiecka, herbata owocowa  
24.10.2025 r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  pasta jajeczno-twarogowa ze szczypiorkiem(3),  herbata  z cytryną, mleko(7)  GruszkaZupa z pory z kluseczkami bio(1,7,9), ryba pieczona (1,3,4), surówka z buraczków z cebulką, ogórek do gryzienia,  ziemniaki puree(7),  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   pomidor, szczypior, herbata owocowa

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
        27.10.2025 r. PoniedziałekJogurt płatkami owsianymi bio i pieczonymi jabłkami z cynamonem(1,7), rogal z masłem(1,7),  herbata  z cytrynąMix warzyw do gryzieniaZupa barszcz ukraiński(7,9), kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym z makaronem bio (1,7), sałatka z pomidorów z cebulką i oliwą bio,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  dżem bio,    herbata owocowa
28.10.2025 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  kiełbasa krakowska, sałata, papryka, herbata z cytryną, kakao bio(7)   Mus owocowy w saszetce bioZupa pomidorowa z ryżem bio(7,9), warzywa w sosie śmietanowym(7), ziemniaki,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  twaróg,   herbata owocowa
29.10.2025 r. ŚrodaBułka z masłem(1,7), pasta łososiowa z koperkiem(4,7), herbata  z cytryną, kakao bio(7)  MelonZupa krupnik z kaszą bio (1,7,9) nuggetsy z kurczaka(1,3), surówka z pora, marchewki i jabłka (7),  ziemniaki puree , woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  żółty ser(7),ogórek  , herbata owocowa
30.10.2025 r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  szynka tradycyjna, pomidor i kiełki, herbata z cytryną, kakao bio (7)  „Dzień dyni” Galaretka bio z musu dyniowego z nutką pomarańczy  Zupa z cukinii i kurczaka(7,9), kluseczki dyniowe z masełkiem i cynamonem(1,3), surówka z marchewki, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),      herbata owocowa,  frytki z jabłek bio  
31.10.2025 r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3), herbata z cytryną, mleko(7)  Jogurt z musli i miodem(7), suszone mango bio  Zupa krem z białych warzyw(9), spaghetti bio  bolognese(1), surówka z ogórków kiszonych i cebulki z olejem bio, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),      herbata owocowa,  gruszka  

Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem

BIO

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.