
| DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| 15.12.2025 r. Poniedziałek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), kiełbasa krakowska, pomidor, kiełki bio, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Kisiel z owocami , migdały bio | Zupa krupnik z kaszą pęczak BIO(1,7,9) Bułki na parze z sosem śmietanowo – owocowym (1,3,7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek biały(7), herbata owocowa |
| 16.12.2025r. Wtorek | Zupa mleczna z kaszą jaglaną bio(7), chałka z masłem, miód, herbata z cytryną, | Figi suszone bio | Zupa jarzynowa(7,9), kotlet schabowy(1,3), ziemniaki puree, mizeria (7) , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), dżem bio, herbata owocowa |
| 17.12.2025 r. Środa | Bułka z masłem(1,7), pasta jajeczna (3), szczypior, herbata z cytryną, mleko(7) | Budyń bio z sokiem malinowym bio(7), ciastko owsiane bio(1) | Zupa pomidorowa z ryżem bio(7,9), bigosik z kiełbasą, ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), wędlina, mus owocowy bio, herbata owocowa |
| 18.12.2025r. Czwartek | Pieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7), sałata , rzodkiewka, herbata, mleko(7) | Wigilia Zupa barszcz czerwony, pierogi z kapustą i pieczarkami/ z serem(1,7), pieczony łosoś z panierką z parmezanu(1,4,7) ziemniaki , kapusta kiszona ze słonecznikiem bio, kompot, mandarynki, makowiec, sernik, ciasto jogurtowe, piernik(1,3,7) | ||
| 19.12.2025 r. Piątek | Bułka z masłem(1,7), szynka, ogórek, kiełki bio, herbata z cytryną, kakao bio | Mix warzyw, Ciasteczka owsiane BIO | Zupa krem z ziarnami bio (9), makaron bio z serem i mango(1,3,7), surówka z marchewki , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), herbata owocowa Gruszka |
| DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| 22.12.2025 r. Poniedziałek | Pieczywo z masłem, pasta twarogowa ze szczypiorkiem(7), herbata z cytryną, kakao bio(7) | Suszone mango BIO | Zupa krem z białych warzyw (9), gulasz drobiowy z warzywami, kasz bulgur(1) ogórek do gryzienia, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek almette(7), herbata owocowa Jabłko |
| 23.12.2025r. Piątek | Bułka z masłem(1,7), wędlina, ogórek, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Kisiel , Baton orkiszowy BIO | Zupa cukiniowa z curry i filetem z kurczaka(9), ryż bio z sosem owocowym(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek almette(7), owoce liofilizowane bio, herbata owocowa |
Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem
BIO
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.
