DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
01.12.2025 r. PoniedziałekZupa mleczna  z płatkami owsianymi bio  (1,7), chałka z masłem i miodem(1,7),   herbata z cytryną,  Mus z avocado , chia malin i truskawek  Zupa ogórkowa (1,7,9) , pulpety drobiowe w sosie koperkowym(1,3), marchewka z groszkiem , kasza bulgur bio(1),  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    biały ser (7),   herbata owocowa  
02.12.2025 r. WtorekBułka z masłem(1,7),  pasta mięsna(3), papryka,  kiełki bio,  herbata z cytryną, kakao bio(7)MelonZupa barszcz czerwony z fasolą(7,9), kluski leniwe ze śmietaną(1,3),  surówka z marchewki z pomarańczami, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    kiełbasa krucha, rukola ,   batonik owocowy bio, herbata owocowa  
03.12.2025 r. ŚrodaPieczywo z masłem(1,7),  pasta z łososia własnej roboty z koperkiem (3,4) , herbata z cytryną ,   mleko(7)Mix warzyw(papryka , marchew, rzodkiew)  Zupa pomidorowa z ryżem  bio(7,9), nugetsy z kurczaka(1,3) , mizeria ze szczypiorkiem(7), puree z warzyw, woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),    ser żółty(7), herbata owocowa Mandarynka  
04.12.2025 r. CzwartekPieczywo z masłem(1,7), jajko(3), roszponka, rzodkiewka, herbata z cytryną, mleko(7)Jogurt z żurawiną bio, migdały bioZupa kalafiorowa(7,9),ryba miruna pieczona(3,4), surówka z pora ze śmietaną/oliwą, ziemniaki, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    herbata owocowa Gruszka  
05.12.2025 r. PiątekBułka z masłem(1,7), parówka ketchup , papryka, kiełki bio,  herbata z cytryną, kakao bio(7)Koktail z malinami(7), ciasteczko owsiane bio  Zupa krem z białych warzyw z pestkami dyni  bio(1,9), łazanki z kapustą i kiełbasą(1),   woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),  miód,  herbata owocowa

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
08.12.2025 r. PoniedziałekPieczywo z masłem(1,7), pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem(7) , herbata  z cytryną, kakao bio(7)Mikołajkowa niespodzianka (paczka) Mandarynki, pierniki(1,3)  Zupa jarzynowa(7,9), spaghetti bolognese (1), surówka z ogórków kiszonych z cebulką i oliwą, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    pomidor, sałata,   herbata owocowa  
09.12.2025 r. WtorekJogurt z płatkami owsianymi bio, jabłkami i cynamonem(1,7), chałka  z masłem(1,7),   miód, herbata z cytrynąSok świeżo wyciskany  z jabłka gruszki , kiwi, selera naciowegoZupa krem z ziarnami(9), morszczuk z warzywami w sosie pomidorowym(3,4),  ziemniaki, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   powidła śliwkowe, herbata owocowa
10.12.2025 r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), szynka , papryka, kakao bio (7), herbata z cytryną  Kisiel, ciasteczka orkiszowe bio  Zupa z pieczonej cukinii i kurczaka (7,9), ryż  z owocami i śmietaną(7),  woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),    żółty ser(7), banan,  herbata owocowa  
11.12.2025 r. CzwartekPieczywo z masłem(1,7), jajecznica na maśle (3,7), pomidor, herbata  z cytryną, kakao bio(7)  Mix owoców (jabłko, gruszka, pomelo)    Zupa brokułowa(7,9), kurczak pieczony, sałata lodowa ze słonecznikiem i sosem vinegret, marchewki do gryzienia, puree z warzyw,   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   mus owocowy w tubce bio,  herbata owocowa
12.12.2025 r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  szynka, sałata, rzodkiewka, ogórek, herbata z cytryną, kakao bio(7)  Jogurt z chia bio i mus z mango(7), migdały bioZupa z soczewicy z kiełbasą (9), pieczone ziemniaki/bataty z ziołami i sosem czosnkowym (7),sałatka grecka z oliwą bio,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  chipsy z owoców ,  herbata owocowa  

Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem

BIO

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.