DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
16.12.2024 r. PoniedziałekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  kiełbasa krakowska,  pomidor, kiełki, herbata z cytryną, kakao(7)Kisiel z owocamiZupa krupnik (1,7,9) Bułki na parze z  sosem śmietanowo –  owocowym (1,3,7),  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  serek biały(7),  herbata owocowa
17.12.2024r. Wtorek Pieczywo wieloziarniste z  masłem(1,7), pasta jajeczna (3), szczypior,  herbata z cytryną, mleko(7)  AnanasZupa jarzynowa(7,9), kotlet schabowy(1,3),  ziemniaki puree, mizeria (7) ,   woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),   dżem, herbata owocowa
18.12.2024r. ŚrodaPieczywo  z masłem(1,7),  żółty ser(7), sałata , rzodkiewka,  herbata, mleko(7)  Wigilia Zupa barszcz czerwony, pierogi z kapustą i pieczarkami/ z serem(1,7), pieczona miruna(1,3,4,) łosoś na parze, (4) , kapusta kiszona na ciepło,   kompot,   mandarynki, makowiec, sernik, ciasto jogurtowe, piernik(1,3,7)
19.12.2024 r. Czwartek Jogurt z płatkami owsianymi i pieczonym jabłkiem(1,7), pieczywo  z masłem,  herbata z cytryną,  Melon Zupa pomidorowa z ryżem(7,9), bigosik  z kiełbasą, ziemniaki,   woda z cytryną    Pieczywo z masłem(1,7),   wędlina, herbata owocowa
20.12.2024 r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), kiełbasa krucha ogórek,  kiełki, herbata z cytryną, kakaoMix warzywZupa krem z ziarnami (9), makaron z serem i mango(1,3,7),  surówka z marchewki ,  woda z cytryną  Gruszka

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
23.12.2024 r. PoniedziałekPieczywo  z masłem, pasta twarogowa ze szczypiorkiem(7),  herbata z cytryną, kakao(7)  Mix warzywZupa krem z białych warzyw (9),  gulasz drobiowy z warzywami, kasz bulgur(1) ogórek do gryzienia,    woda z cytrynąJabłko    
27.12.2024r. PiątekPieczywo z  masłem(1,7), wędlina, ogórek,   herbata z cytryną, kakao(7)  Kisiel , biszkopty(1)Zupa jarzynowa(9), ryż z sosem owocowym(7),  woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),   serek almette(7), herbata owocowa

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.