
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
06.10.2025 r. Poniedziałek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi bio(7), bagietka z masłem(1,7), miód, herbata z cytryną, | Sok warzywno owocowy (gruszka , jabłko, seler naciowy) | Zupa brokułowa(7,9) , kotlet schabowy(1,3), surówka z kapusty pekińskiej z sosem ziołowym/śmietanowym(7) ziemniaki puree(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), biały ser(7), herbata owocowa |
07.10.2025 r. Wtorek | Bułka z masłem(1,7), pasta z makreli ze szczypiorkiem (3,4), herbata z cytryną, kakao bio(7) | Jogurt naturalny z owocami i musli(7), | Zupa krem z zielonego kalafiora z nasionami słonecznika bio (9), kopytka z dynią i cynamonem(1,3), surówka z marchewki i jabłka, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), kiełbasa żywiecka, herbata owocowa |
08.10.2025 r. Środa | Pieczywo z masłem(1,7), pasta twarogowa z papryką, mleko(7), herbata z cytryną | Gruszka | Zupa jarzynowa(7,9), gulasz z mięsem drobiowym i warzywami z natką pietruszki, kasza bulgur bio(1,7), ogórek kiszony do gryzienia, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), dżem bio, herbata owocowa |
09.10.2025 r. Czwartek | Pieczywo z masłem(1,7), jajecznica na maśle(3,7), warzywa do gryzienia, herbata z cytryną, mleko(7) | Koktail jogurtowo bananowy (7) | Zupa krem z białych warzyw z grzankami (1,9), gołąbki , sos pomidorowy, buraczki z oliwą bio i cebulką(7), ziemniaki woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), Śliwki, herbata owocowa |
10.10.2025r. Piątek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), parówki dziecięce, pomidor, kiełki, ketchup bio, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Mix warzyw | Zupa barszcz biały bio (7, 9)ryż bio z owocami i śmietaną(1,7) woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), ser żółty, rukola, herbata owocowa |
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
13.10.2025 r. Poniedziałek | Pieczywo z masłem(1,7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3),kiełki, herbata z cytryną, mleko(7) | Mi x owoców (ananas, melon ) | Zupa pomidorowa z makaronem (1,7,9), nuggetsy z kurczaka(1,3), mizeria ze śmietaną i szczypiorkiem(7), puree z warzyw, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), dżem bio, herbata owocowa |
14.10.2025 r. Wtorek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7) żółty ser, papryka, rzodkiewka, natka pietruszki herbata z cytryną, kakao bio(7) | Ciasto jogurtowe z owocami(1,3,7,8) | Zupa barszcz czerwony (7,9), miruna w sosie koperkowo-pomidorowym(4,7), ryż bio, warzywa gotowane na parze, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), śliwki, herbata owocowa |
15.10.2025 r. Środa | Pieczywo z masłem(1,7), szynka, kiełki, awokado, pomidor, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Galaretka z owocami | Zupa z kapusty kiszonej z kiełbaską, pieczone ziemniaki i bataty z sosem czosnkowym(7)/ ziołowym, warzywa do gryzienia, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), gruszka, herbata owocowa |
16.10.2025 r. Czwartek | Jogurt w płatkami owsianymi i pieczonymi gruszkami(1,7), pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), miód, herbata z cytryną, | Kisiel z jabłkiem | Zupa z fasolki szparagowej(7,9) pieczony kurczak (1,3,4), sałata ze śmietaną i szczypiorkiem(7), ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek almette(7), herbata owocowa |
17.10.2025 r. Piątek | Pieczywo z masłem(1,7), filet z indyka własnej roboty, rzodkiewka tarta, kiełki, kakao bio(7), herbata z cytryną | Mix warzyw | Krupnik (1,7,9), bułki na parze z sosem owocowym (1,3,7), surówka z marchewki i mango, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), polędwica, herbata owocowa |
Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem
BIO
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.