DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
28.07.2025 r. PoniedziałekZupa mleczna z płatkami owsianymi(1,7)chleb  z masłem(1,7),  serek almette(7), herbata z cytrynąCzereśnie  Zupa kalafiorowa(9), pulpety, sałatka z pomidorów z cebulką,  ziemniaki puree, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  dżem, herbata owocowa  
29.07.2025 r. Wtorek Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  parówki ze schabu ,  pomidor, rukola, ketchup,  herbata, kakao(7)Nektarynka  Zupa krupnik(1,7,9), warzywa w sosie śmietanowym(7)  , ziemniaki puree, ogórek kiszony, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7) , kiełbasa żywiecka, papryka, herbata owocowa  
30.07.2025 r. ŚrodaPieczywo  z  masłem(1,7), pasta jajeczna (4) ,  szczypior, ogórek, herbata z cytryną, kakao(7)  Jogurt naturalny z borówkami(7),  Zupa jarzynowa(9), makaron z kurczakiem i szpinakiem (1,7)pomidor,    woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7), marmolada, herbata owocowa  
31.07.2025 r. Czwartek  Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  pasta mięsna(4) , kiełki,   ogórek,  herbata, mleko(7)Arbuz  Zupa  z fasolki szparagowej(9), ryż z sosem truskawkowym(7),  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    wędlina, sałata(7),  herbata owocowa  

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.