DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
06.10.2025 r. PoniedziałekZupa mleczna z płatkami owsianymi bio(7), bagietka z masłem(1,7),  miód,  herbata  z cytryną,Sok warzywno owocowy (gruszka , jabłko, seler naciowy)Zupa brokułowa(7,9) , kotlet schabowy(1,3), surówka z kapusty pekińskiej z sosem ziołowym/śmietanowym(7) ziemniaki puree(7), woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),  biały ser(7),   herbata owocowa
   07.10.2025 r. WtorekBułka  z masłem(1,7),  pasta z makreli ze  szczypiorkiem (3,4), herbata z cytryną, kakao bio(7)  Jogurt naturalny z owocami i   musli(7), Zupa krem z zielonego kalafiora z nasionami słonecznika bio (9), kopytka z dynią i cynamonem(1,3), surówka z marchewki i jabłka, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  kiełbasa żywiecka,   herbata owocowa
08.10.2025 r. ŚrodaPieczywo  z masłem(1,7), pasta twarogowa z papryką, mleko(7), herbata z cytrynąGruszkaZupa jarzynowa(7,9), gulasz z mięsem drobiowym i warzywami z natką pietruszki, kasza bulgur bio(1,7), ogórek kiszony do gryzienia, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    dżem bio,   herbata owocowa  
09.10.2025 r. CzwartekPieczywo  z masłem(1,7), jajecznica na maśle(3,7), warzywa do gryzienia, herbata z cytryną, mleko(7)Koktail  jogurtowo bananowy (7)    Zupa krem z białych warzyw z grzankami (1,9), gołąbki , sos pomidorowy, buraczki z oliwą bio i cebulką(7), ziemniaki  woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),  Śliwki, herbata owocowa
10.10.2025r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  parówki dziecięce, pomidor, kiełki,  ketchup bio,  herbata  z cytryną, kakao bio(7)Mix warzywZupa barszcz biały bio (7, 9)ryż bio z owocami i śmietaną(1,7)  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  ser żółty, rukola, herbata owocowa

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
13.10.2025 r. PoniedziałekPieczywo z masłem(1,7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3),kiełki, herbata  z cytryną, mleko(7)  Mi x owoców (ananas, melon  )    Zupa pomidorowa z makaronem (1,7,9), nuggetsy z kurczaka(1,3), mizeria ze śmietaną i szczypiorkiem(7),  puree z warzyw, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  dżem bio,   herbata owocowa
14.10.2025 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7) żółty ser, papryka, rzodkiewka, natka pietruszki herbata z cytryną, kakao bio(7)Ciasto jogurtowe z owocami(1,3,7,8)Zupa barszcz czerwony (7,9), miruna w sosie koperkowo-pomidorowym(4,7), ryż bio, warzywa gotowane na parze,   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  śliwki,   herbata owocowa
15.10.2025 r. ŚrodaPieczywo z masłem(1,7), szynka, kiełki, awokado, pomidor,  herbata z cytryną, kakao bio(7)Galaretka z owocami  Zupa z kapusty kiszonej z kiełbaską, pieczone ziemniaki i bataty  z sosem czosnkowym(7)/ ziołowym, warzywa do gryzienia,  woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),  gruszka, herbata owocowa
16.10.2025 r. CzwartekJogurt  w płatkami owsianymi i pieczonymi gruszkami(1,7), pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  miód,   herbata  z cytryną,Kisiel z jabłkiemZupa z fasolki szparagowej(7,9) pieczony kurczak (1,3,4),  sałata ze śmietaną i szczypiorkiem(7), ziemniaki,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    serek almette(7), herbata owocowa  
17.10.2025 r. PiątekPieczywo  z masłem(1,7),  filet z indyka własnej roboty, rzodkiewka tarta, kiełki,  kakao bio(7), herbata z cytrynąMix warzywKrupnik (1,7,9), bułki na parze z sosem owocowym (1,3,7), surówka z marchewki i mango,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  polędwica, herbata owocowa

Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem

BIO

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.