DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
29.12.2025 r. PoniedziałekPieczywo z masłem(1,7),  żółty ser(7), sałata, herbata  z cytryną, kakao(7)JabłkoZupa krupnik (1,9),  spaghetti po bolońsku (1), surówka z ogórków , woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  dżem,   herbata owocowa
30.12.2025 Wtorek Pieczywo z masłem(1,7),  pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3),  herbata  z cytryną, kakao(7)Mus owocowy BIOZupa jarzynowa(7,9),makaron z fasolką szparagową i łososiem pieczonym w sosie śmietanowym (1,7), marchewki do gryzienia,  woda z cytrynąChleb z masłem(1,7),  biały ser(7),    herbata owocowa
31.12.2025 r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), wędlina, ogórek,  herbata z cytryną, kakao(7)Chipsy z owoców bioZupa pomidorowa z ryżem, pieczone ziemniaki , warzywa do gryzienia  z sosem czosnkowym(1,7), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  pomidor,    herbata owocowa
02.01.2026 r. PiątekJogurt  z musli(1), pieczywo z masłem, (1,7),   herbata  z cytryną,Figi bioZupa barszcz biały z kiełbasą(7,9), ryż z sosem owocowym woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  miód,   herbata owocowa

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
05.01.2026 r. PoniedziałekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  wędlina(7), ogórek,    herbata z cytryną, kakao(7)Krążki ryżowe bio z masłem orzechowym bioZupa z soczewicy z kiełbasą(7,9), makaron z serem i mango(1,7) woda z cytrynąChleb z masłem(1,7),   dżem,   herbata owocowa
07.01.2026 r. ŚrodaPieczywo z masłem(1,7),  wędlina, papryka do gryzienia , sałata, herbata z cytryną, kakao(7)Ciastka owsiane bio(1)Zupa barszcz czerwony(7,9),  bułki na parze z sosem owocowym, marchewki do gryzienia , woda z cytrynąChleb z masłem(1,7),   pomidor, szczypior, herbata owocowa
08.01.2026 r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta twarogowa z rzodkiewką(7), herbata z cytryną, mleko(7)Mix warzywZupa kalafiorowa(9),  kurczak pieczony, ryż, sałata ze śmietaną i rzodkiewką,  woda z cytryną  Chleb z masłem(1,7),   banan,   herbata owocowa
09.01.2026 r. PiątekJogurt z płatkami owsianymi i pieczonym jabłkiem(1,7), chleb z masłem(1,7),   herbata z cytrynąMix owocówZupa jarzynowa(7,9), kotlet rybny(1,3)surówka z pora(7),  ziemniaki puree, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   ser żółty(7), herbata owocowa

Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem

BIO

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.