DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
22.04.2025r. WtorekPieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7)sałata, pomidor, herbata  z cytryną, kakao(7)Koktajl jogurtowy z  bananami(7)Zupa jarzynowa(9), bigos z  kiełbasą, ziemniaki,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   powidła, (7), herbata owocowa
23.04.2025 r.        ŚrodaZupa mleczna z płatkami owsianymi(7)pieczywo z masłem(1,7), twaróg  z posypką z rzodkiewki ,  herbata z cytryną,Kisiel z owocamiZupa koperkowa (9), gulasz z wołowiny(7), buraczki z cebulką,    kasza gryczana,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   mix owoców, herbata owocowa  
   24.04.2025 r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), wędlina,  ogórek, kiełki,   herbata z cytryną, mleko(7)Biszkopty(1), jabłkoZupa krem z ziarnami słonecznika(9),  bułki na parze z sosem truskawkowym(1,7),   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   kiełbasa krucha, herbata owocowa
25.04.2025 r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3),  herbata z cytryną, mleko(7)Jogurt z musli(1,7), melon    Zupa z krupnik(1,7,9), pulpety z morszczuka w sosie pomidorowym (1,3,4),  surówka z kapusty kiszonej,  ziemniaki,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   serek almette, herbata owocowa  

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
       28.04.2025r. PoniedziałekPieczywo  z masłem(1,7), polędwica, rukola, ogórek kiszony   herbata z cytryną, kakao(7)  Jabłko pieczoneZupa jarzynowa(7,9),   makaron ze szpinakiem  w sosie śmietanowym(7) , marchewki do gryzienia,   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   powidła, herbata owocowa
29.04.2025r. Wtorek Pieczywo  z masłem(1,7), pasta tuńczykowo jajeczna ze szczypiorkiem(3,4),   herbata z cytryną, mleko(7)  Jogurt z miodem i malinami(7)Zupa pomidorowa z ryżem(7,9),  nuggetsy(1,3) mizeria z koperkiem i śmietaną(7) , ziemniaki puree,   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),plastry pomarańcza, herbata owocowa
30.04.2025r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  kiełbasa żywiecka, papryka do gryzienia,  herbata  z cytryną, kakao(7)Kisiel z owocamiZupa brokułowa(7,9), ryż w sosie śmietanowym z truskawkami (7), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7)  , herbata owocowa

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.