DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
08.09.2025r. PoniedziałekZupa mleczna z płatkami owsianymi, (1,7), pieczywo mieszane z masłem i miodem(1,7), herbata z cytrynąArbuzZupa z fasolki szparagowej(7,9) kotlet mielony drobiowy z marchewką i zieloną pietruszką(1,3), puree z ziemniaków , mizeria(7), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),marmolada z sycylijskich pomarańczy, herbata owocowa
09.09.2025 r. WtorekPieczywo wieloziarnista z masłem(1,7), parówka z szynki  sałata, pomidor, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną ,mlekoMix warzywZupa z soczewicy z kiełbaską(9),bułki na parze  z sosem śmietanowo truskawkowym(1) , woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7), banan, herbata owocowa
10.09.2025 r. ŚrodaPieczywo z masłem(1,7), biały ser, rzodkiewka szczypiorek , kakao(7), herbata z cytrynąSok wyciskany warzywno owocowyZupa  ogórkowa z koperkiem(7,9), gulasz mięsno -warzywny z passatą , kasza bulgur(1) , woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7), ser żółty, herbata owocowa
11.09.2025r. CzwartekPieczywo wieloziarnista z masłem(1,7), schab gotowany- produkt własny – sałata, pomidor, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną ,mlekoBrzoskwiniaZupa krem z dyni z prażonymi nasionami(9), makaron z serem(7), borówki , woda z cytrynąPieczywo z masłem (1,7),szynka, ogórek, , herbata owocowa
12.09.2025 r. PiątekPieczywo mieszane z masłem(1,7, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem(3),  papryka do gryzienia, mleko(7),herbata z cytrynąJogurt z musli i owocami(1,7)  Zupa krem z kalafiora (9), ryba po grecku(1,3,4), ziemniaki,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7), mus owocowy w tubce, herbata

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
15.09.2025 r. Poniedziałek  Pieczywo  mieszane z masłem(1,7),  pasta twarogowa z zieleniną(7),  mleko, herbata z cytrynąŚliwkiZupa jarzynowa(7,9), indyk w sosie paprykowym, ziemniaki, sałatka grecka, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7), dżem borówkowy, (7), herbata owocowa
16.09.2025 r. Wtorek  Pieczywo mieszane z masłem(1, 7),  pasta z makreli, ogórek, szczypior ,  kakao, herbata z cytrynąKisiel z jabłkiem(1)Zupa minestrone z filetem z kurczaka(7), naleśniki z serem i musem z malin(1,3,7), surówka z marchewki z mango, woda z cytrynąPieczywo  z masłem(1,7), wędlina, rukola, herbata owocowa
17.09.2025 r. ŚrodaPłatki owsiane na gęsto ,  jabłko z cynamonem,  jogurt(7)chleb z masłem(1,7),  herbata z cytrynąGruszkiRosół z makaronem(1,9), potrawka z kurczaka z warzywami, kasza jęczmienna, surówka z selera(7), woda z cytrynąPieczywo z masłem (1,7),pomidor, szczypior, herbata owocowa
18.09.2025 r. CzwartekPieczywo mieszane z masłem(1,7jajko rukola, biała rzodkiew do gryzienia , mleko(7), herbata z cytrynąMus :Avocado z chia i owocami  Zupa krem paprykowo- marchewkowy(7), nuggetsy z kurczaka(1,3),surówka z pora , jabłka i marchewki(7) ziemniaki,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7), ser żólty, (7),ogórek,  herbata owocowa
19.09.2025 r. Piątek  Pieczywo mieszane z masłem(1,7), kiełbasa krucha, kiełki, ogórek ,  mleko(7), herbata z cytrynąDzień przedszkolaka Gofry z musem owocowym Sorbet lodowy (1,3,7) i NiespodziankaZupa barszcz biały z kiełbasą(7,9) , makaron z pieczoną cukinią i parmezanem(1,7), sałatka z pomidorów z cebulką, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7), banan, herbata owocowa

Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem

BIO

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.