DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
18.11.2024 r. Poniedziałek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi(1,7), pieczywo z masłem (1,7), miód, herbata z cytryną, | Mandarynka | Zupa pomidorowa z makaronem, (1,7,9) kotlet drobiowy z natką pietruszki(1,3), surówka z pora, jabłka i marchewki(1), ziemniaki puree, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), powidła, herbata owocowa |
19.11.2024 r. Wtorek | Bułka z masłem(1,7), twarożek z żurawiną, herbata z cytryną, kakao(7) | Pieczone jabłka z cynamonem | Zupa krem z marchewki z pieczona cieciorką (9), gulasz wołowy, buraczki z cebulką i oliwą , kasza gryczana, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), wędlina, sałata, herbata owocowa |
20.11.2024 r. Środa | Pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), pasta jajeczna(7), szczypior , rzodkiew do gryzienia herbata z cytryną, mleko(7) | Kisiel | Zupa z kalarepy z koperkiem (7,9), kotlet rybny(1,3,4), surówka z selera ze śmietaną(7), ziemniaki , woda z cytryną | Banan |
21.11.2024r. Czwartek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), schab pieczony (wyrób własny) ogórek, roszponka, herbata z cytryną, kakao(7) | Jogurt z musli(7) | Zupa z czerwonej soczewicy z kiełbasą(9) ryż z sosem śmietanowo – truskawkowym(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), żółty ser, sałata, herbata owocowa, |
22.11.2024 r. Piątek | Pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), pasta z żółtego sera z papryką(7), szczypior , rzodkiewka herbata z cytryną, mleko(7) | Galaretka | Zupa kapuśniak (9), filet z miruny w sosie porowym(4,7), marchewki mini z tymiankiem, puree z warzyw , woda z cytryną | Gruszka |
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
25.11.2024 r. Poniedziałek | Bagietka z masłem(1,7), jajecznica na maśle(7), pomidor, avocado, herbata z cytryną, mleko(7) | Sok ze świeżo wyciskanych warzyw i owoców(gruszka, kiwi, jabłko, seler naciowy) | Krem z buraka ze śmietanowym kleksem(7,9), makaron z kurczakiem i szpinakiem (1,7), sałatka z pomidorów z cebulką i oliwą, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek almette(7), herbata owocowa |
26.11.2024 r. Wtorek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), parówki ze schabu, pomidor, roszponka, ketchup, herbata z cytryną, kakao(7) | Mix owoców melon, ananas, pomarańcze | Zupa jarzynowa(7,9)) ryba po grecku(4) ,ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), kiełbasa krucha, sałata, herbata owocowa |
27.11.2024 r. Środa | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta z makreli ze szczypiorkiem (3,4), szczypior, herbata z cytryną, kakao(7) | Jogurt z żurawiną(7) | Zupa krupnik(7,9), kotlet schabowy(1,3), surówka Colesław(7), ziemniaki , woda z cytryną | Banan |
28.11.2024r. Czwartek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), pasta z kurczaka z suszonymi pomidorami(wyrób własny) kiełki, herbata z cytryną, kakao(7) | Mix warzyw : kalarepa, papryka, rzodkiew | Zupa krem z pieczonej papryki z pomidorami i grzankami(1,9) , bułki na parze z sosem owocowym(1,3,7), surówka z marchewki i mango, woda z cytryną | Pieczywo z asłem(1,7), wędlina ogórek, herbata owocowa |
29.11.2024 r. Piątek | Jogurt z płatkami owsianymi i pieczoną gruszką(1,7), pieczywo z masłem(1,7), herbata z cytryną, | Kisiel z jabłkiem | Zupa jarzynowa(7,9)kopytka z kiełbaską i kapustą kiszoną(1,3), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), powidła, herbata owocowa |
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.