DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
  29.04.2024r. PoniedziałekPieczywo  z masłem(1,7), polędwica, rukola, ogórek kiszony   herbata z cytryną, kakao(7)  Jabłko pieczoneZupa jarzynowa(7,9),   makaron ze szpinakiem  w sosie śmietanowym(7) , marchewki do gryzienia,   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   powidła, (7), herbata owocowa
30.04.2024r. Wtorek Pieczywo  z masłem(1,7), pasta tuńczykowo jajeczna ze szczypiorkiem(3,4),   herbata z cytryną, mleko(7)  Jogurt z miodem(7)Zupa pomidorowa z ryżem(7,9),  nuggetsy(1,3) mizeria z koperkiem i śmietaną(7) , ziemniaki puree,   woda z cytrynąPomarańcze
02.05.2024r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  kiełbasa żywiecka, papryka do gryzienia,  herbata  z cytryną, kakao(7)KisielZupa brokułowa(7,9), ryż w sosie śmietanowym z truskawkami (7), woda z cytrynąJabłko
DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
06.05.2024r. PoniedziałekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), parówki ze schabem, pomidor, kiełki,  ketchup,  herbata z cytryną, kakao(7)  Jabłko  Zupa szpinakowa z jajkiem(3,7,9), (1,3,7) ,  pieczone ziemniaki, sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem  z sosem czosnkowym(7),   woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   kiełbasa krucha, ogórek,  herbata owocowa
07.05.2024r. WtorekBułka  z masłem(1,7), żółty ser(1,7) sałata,  rzodkiewka, herbata  z cytryną, mleko(7)  Galaretka z truskawkami  Zupa  z kalarepy (7,9), kurczak w sosie paprykowym , kasza bulgur(1), surówk//p/p;/a z selera, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   pomidor,  herbata owocowa
08.05.2024r. ŚrodaPieczywo mieszane z masłem(1,7), pasta twarogowa z papryką, herbata z cytryną, kakao(7)  Sok świeżo wyciskany z warzyw i owocówZupa z botwinki (7,9) , makaron z fasolką szparagową i pieczonym łososiem w sosie śmietanowym(1,4,7), ćwiartki pomidora,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  powidła, herbata owocowa
09.05.2024r. CzwartekPieczywo mieszane z masłem(1,7), pasta z makreli z   ogórkiem i koperkiem, (3,4),   herbata z cytryną, kakao(7)Koktail jogurtowy z mango(1,7)Zupa jarzynowa (7,9), kurczak na ryżu , surówka z pora(7),  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  kiwi, lemoniada
10.05.2024r. PiątekJogurt z płatkami owsianymi i pieczonymi owocami(7), pieczywo z masłem(1,7),   herbata  z cytrynąKisiel   Zupa ogórkowa(7,9)pulpety z marchewką i zieloną pietruszką (1,3) ,  ziemniaki puree, sałatka Colesław,(3,7)  woda z cytrynąGruszka    
DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
13.05.2024r. PoniedziałekPieczywo z masłem(1,7), pasta twarogowa (7), rzodkiewka do gryzienia, herbata z cytryną, mleko(7)Mix owocówZupa krupnik z zieleniną(1,7,9), nuggetsy  z drobiu (1,3), mizeria ze śmietaną i szczypiorkiem(7), puree ziemniaczane(7), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   pomidor, herbata owocowa)
14.05.2024r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), pasta mięsna ogórek, papryka,  herbata, kawa inka(7)Bagietka z masłem i tartą rzodkiewką(1,7)Zupa szparagowa z kurczakiem(7,9), warzywa w sosie pomidorowym, mix kasz(1)  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  miód,  herbata owocowa  
15.05.2024r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste(1,) pasta jajeczna (3), avocado , herbata z cytryną, mleko(7)  Pieczone jabłkaZupa z botwinki(7), spaghetti bolognese(1),surówka z ogórków kiszonych z oliwą,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    serek almette(7),   herbata owocowa  
16.05.2024r. CzwartekBułka z masłem(1,7) kiełbasa krucha, papryka, ogórek, kiełki,  herbata z cytryną, kakao(7)AnanasZupa z młodej kapusty z passatą pomidorową i koperkiem, (7,9) naleśniki z serem i owocami(7),   marchew  z mango, woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),    dżem,   herbata owocowa  
17.05.2024r. PiątekZupa mleczna z zacierką(7), pieczywo wieloziarniste z masłem z posypką z rzodkiewki(1,7),  herbata  z cytryną,Słupki warzyw z sosem czosnkowym(7)  Zupa krem z selera(9), miruna pieczona (1,3,4),  surówka z kapusty kiszonej ,  ziemniaki,  woda z cytrynąBanan

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.