DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
02.06.2025 r. PoniedziałekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), kiełbasa żywiecka, rukola, papryka, awokado, herbata z cytryną, kakao(7)Mix owocówZupa pomidorowa z ryżem(7,9),   pieczone ziemniaki, mix warzyw z sosem czosnkowym(7),  woda z cytryną, ziemniaki,  woda z cytrynąChleb z masłem(1,7),   wędlina, ogórek,  herbata owocowa
03.06.2025 r. WtorekRogal z masłem(1,7),  pasta twarogowa, szczypior , rzodkiewka, kakao(7), herbata z cytrynąKisiel z jabłkami  Zupa szpinakowa z jajkiem(3,9), (3,7,9), młoda kapusta z  kiełbasą i mięsem, ziemniaki, woda z cytrynąChleb z masłem(1,7),    wędlina, rzodkiew herbata owocowa
04.06.2025 r. ŚrodaPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), filet z indyka własnej roboty, kiełki , ogórek, kakao(7), herbata z cytrynąMix warzywZupa szparagowa z kurczakiem(7,9), bułki na parze z musem owocowym (1,3,7), marchewka, woda z cytrynąBagietka z masłem(1,7),    kiwi, herbata owocowa  
05.06.2025 r. CzwartekPieczywo  z masłem(1,) pasta jajeczna(3),  szczypior,   herbata z cytryną , kakao(7)TruskawkiZupa jarzynowa(7,9), kotlet mielony(1,3), sałatka z pomidorów z cebulką i oliwą(7), sos paprykowy(7) mix kasz(1), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   żółty ser, sałata, herbata owocowa
06.06.2025r. PiątekPieczywo z masłem(1,7), jogurt z płatkami owsianymi i pieczonym jabłkiem(1,7), herbata z cytrynąArbuz  Zupa krupnik(1,7,9), miruna pieczona(1,3,4), surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki, woda z cytrynąChleb z masłem(1,7),    dżem z sycylijskich pomarańczy, herbata owocowa  

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
09.06.2025 r. PoniedziałekZupa mleczna z płatkami owsianymi,(1,7) pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), miód,  herbata z cytryną,ArbuzZupa z młodej kapusty z koperkiem(9), nuggetsy (7), mizeria ze szczypiorkiem(7),  puree z warzyw(9), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   miód ,  herbata owocowa
10.06.2025 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  pasta mięsna,   szczypior, kiełki, herbata  z cytryną, kakao(7)Mix warzyw  Zupa ogórkowa(7,9), makaron ze szparagami w sosie śmietanowym(1,7) , ćwiartki pomidora malinowego, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   jabłko ,  herbata owocowa
11.06.2025 r. ŚrodaPieczywo z masłem(1,7), pasta rybno – jajeczna z ogórkiem i szczypiorkiem(3,4), herbata  z cytryną, kakao(7)TruskawkiZupa krem z ziarnami(9), pałka z kurczaka,  sałatka z młodej kapusty ze śmietaną(7)/ oliwą,  ziemniaki, woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),   serek almette(7), herbata owocowa
12.06.2025 r. ŚrodaPieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7), sałata awokado, herbata  z cytryną, kakao(7)  Jogurt z borówkami(7)Zupa z botwinki(9), kotlety ala gołąbki, sos pomidorowy  surówka wielowarzywna,  ziemniaki, woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),   pomidor, szczypior, herbata owocowa
13.06.2025 r. PiątekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), wędlina(7), ogórek,  herbata  z cytryną, kakaoGrzanka z mozzarellą, pomidorem i ziołami(1,7), awokadoZupa jarzynowa (9),   ryż z sosem owocowym(1,7) , woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  polędwica, rzodkiew biała, herbata owocowa

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.