
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
08.09.2025r. Poniedziałek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi, (1,7), pieczywo mieszane z masłem i miodem(1,7), herbata z cytryną | Arbuz | Zupa z fasolki szparagowej(7,9) kotlet mielony drobiowy z marchewką i zieloną pietruszką(1,3), puree z ziemniaków , mizeria(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7),marmolada z sycylijskich pomarańczy, herbata owocowa |
09.09.2025 r. Wtorek | Pieczywo wieloziarnista z masłem(1,7), parówka z szynki sałata, pomidor, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną ,mleko | Mix warzyw | Zupa z soczewicy z kiełbaską(9),bułki na parze z sosem śmietanowo truskawkowym(1) , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), banan, herbata owocowa |
10.09.2025 r. Środa | Pieczywo z masłem(1,7), biały ser, rzodkiewka szczypiorek , kakao(7), herbata z cytryną | Sok wyciskany warzywno owocowy | Zupa ogórkowa z koperkiem(7,9), gulasz mięsno -warzywny z passatą , kasza bulgur(1) , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), ser żółty, herbata owocowa |
11.09.2025r. Czwartek | Pieczywo wieloziarnista z masłem(1,7), schab gotowany- produkt własny – sałata, pomidor, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną ,mleko | Brzoskwinia | Zupa krem z dyni z prażonymi nasionami(9), makaron z serem(7), borówki , woda z cytryną | Pieczywo z masłem (1,7),szynka, ogórek, , herbata owocowa |
12.09.2025 r. Piątek | Pieczywo mieszane z masłem(1,7, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem(3), papryka do gryzienia, mleko(7),herbata z cytryną | Jogurt z musli i owocami(1,7) | Zupa krem z kalafiora (9), ryba po grecku(1,3,4), ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), mus owocowy w tubce, herbata |
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
15.09.2025 r. Poniedziałek | Pieczywo mieszane z masłem(1,7), pasta twarogowa z zieleniną(7), mleko, herbata z cytryną | Śliwki | Zupa jarzynowa(7,9), indyk w sosie paprykowym, ziemniaki, sałatka grecka, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), dżem borówkowy, (7), herbata owocowa |
16.09.2025 r. Wtorek | Pieczywo mieszane z masłem(1, 7), pasta z makreli, ogórek, szczypior , kakao, herbata z cytryną | Kisiel z jabłkiem(1) | Zupa minestrone z filetem z kurczaka(7), naleśniki z serem i musem z malin(1,3,7), surówka z marchewki z mango, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), wędlina, rukola, herbata owocowa |
17.09.2025 r. Środa | Płatki owsiane na gęsto , jabłko z cynamonem, jogurt(7)chleb z masłem(1,7), herbata z cytryną | Gruszki | Rosół z makaronem(1,9), potrawka z kurczaka z warzywami, kasza jęczmienna, surówka z selera(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem (1,7),pomidor, szczypior, herbata owocowa |
18.09.2025 r. Czwartek | Pieczywo mieszane z masłem(1,7jajko rukola, biała rzodkiew do gryzienia , mleko(7), herbata z cytryną | Mus :Avocado z chia i owocami | Zupa krem paprykowo- marchewkowy(7), nuggetsy z kurczaka(1,3),surówka z pora , jabłka i marchewki(7) ziemniaki, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), ser żólty, (7),ogórek, herbata owocowa |
19.09.2025 r. Piątek | Pieczywo mieszane z masłem(1,7), kiełbasa krucha, kiełki, ogórek , mleko(7), herbata z cytryną | Dzień przedszkolaka Gofry z musem owocowym Sorbet lodowy (1,3,7) i Niespodzianka | Zupa barszcz biały z kiełbasą(7,9) , makaron z pieczoną cukinią i parmezanem(1,7), sałatka z pomidorów z cebulką, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), banan, herbata owocowa |
Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem
BIO
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.