
| DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| 03.11.2025 r. Poniedziałek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), wędlina, kiełki, ogórek, papryka, herbata z cytryną, kakao bio(7) | Ciasteczko bio bezglutenowe Kisiel z jabłkiem(1) | Zupa z soczewicy z kiełbasą(9), bułki na parze z sosem truskawkowym , tarta marchewka z mango , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), pomidor, rzodkiew, herbata owocowa |
| 04.11.2025 r. Wtorek | Pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), ser żółty (7),roszponka, ogórek kiszony, herbata, mleko(7) | Gruszki, | Zupa jarzynowa(7,9), pulpety drobiowe w sosie dyniowym(1,3), sałata lodowa ze słonecznikiem i oliwą z oliwek(7), pomidor, mix kasz(1), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), dżem, herbata owocowa |
| 05.11.2025 r. Środa | Bułka z masłem (1,7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3), herbata z cytryną, mleko(7) | Koktail jogurtowo – malinowy(7), biszkopty(1,3) | Zupa ogórkowa (7,9), kurczak pieczony na ryżu z passatą pomidorową bio i ziołami , surówka z buraczków z cebulą i oliwką, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), Banan |
| 06.11.2025 r. Czwartek | Pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), parówka na gorąco pomidor, kiełki, avocado ,herbata, kakao(7) | Sok wyciskany z warzyw i owoców | Zupa szpinakowa z jajkiem (3,7,9), pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym(7), mix warzyw do gryzienia, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek almette(7), mus owocowy bio w tubce, herbata owocowa |
| 07.11.2025 r. Piątek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi bio(1,7), chałka z masłem(1,7), twaróg z żurawiną bio(7), herbata | Jogurt z musli(1,7) , suszone mango bio | Zupa krem z kalafiora z ziarnami (9), pieczona miruna(1,3,4), surówka z kapusty kiszonej , puree ziemniaczane, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), miód, herbata owocowa |
| DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| 12.11.2025r. | Pieczywo z masłem(1,7), jajecznica na maśle(3,7), herbata z cytryną, kakao(7) | Pieczone jabłka z cynamonem, biszkopty(1,3) | Rosół z makaronem(1,9) potrawka z kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem na masełku z bułką tartą(1,7) woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), powidła, herbata owocowa |
| 13.11.2025 r. Czwartek | Pieczywo z masłem(1,7), pasta mięsna(3), papryka, kiełki , herbata z cytryną, kakao bio(7) | Baton owsiany bezglutenowy bio, ananas | Zupa żurek z białą kiełbasą na zakwasie gryczanym(1,7,9) ,naleśniki z twarogiem i polewą owocową (1,3,7), surówka z marchwi i mango , woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), żółty ser(7),sałata, herbata owocowa |
| 14.11.2025 r. Piątek | Pieczywo z masłem(1,7), pasta rybna z ogórkiem i szczypiorkiem(3,4), herbata z cytryną, kakao(7) | Mus z awokado i truskawek z chią | Barszcz czerwony (7,9), spaghetti bio po bolońsku(1), surówka z ogórków kiszonych z cebulką w oleju bio, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek almette(7), marchewka do gryzienia, herbata owocowa |
Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem
BIO
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.
