DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
29.04.2024r. Poniedziałek | Pieczywo z masłem(1,7), polędwica, rukola, ogórek kiszony herbata z cytryną, kakao(7) | Jabłko pieczone | Zupa jarzynowa(7,9), makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym(7) , marchewki do gryzienia, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), powidła, (7), herbata owocowa |
30.04.2024r. Wtorek | Pieczywo z masłem(1,7), pasta tuńczykowo jajeczna ze szczypiorkiem(3,4), herbata z cytryną, mleko(7) | Jogurt z miodem(7) | Zupa pomidorowa z ryżem(7,9), nuggetsy(1,3) mizeria z koperkiem i śmietaną(7) , ziemniaki puree, woda z cytryną | Pomarańcze |
02.05.2024r. Czwartek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), kiełbasa żywiecka, papryka do gryzienia, herbata z cytryną, kakao(7) | Kisiel | Zupa brokułowa(7,9), ryż w sosie śmietanowym z truskawkami (7), woda z cytryną | Jabłko |
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
06.05.2024r. Poniedziałek | Pieczywo wieloziarniste z masłem(1,7), parówki ze schabem, pomidor, kiełki, ketchup, herbata z cytryną, kakao(7) | Jabłko | Zupa szpinakowa z jajkiem(3,7,9), (1,3,7) , pieczone ziemniaki, sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem z sosem czosnkowym(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), kiełbasa krucha, ogórek, herbata owocowa |
07.05.2024r. Wtorek | Bułka z masłem(1,7), żółty ser(1,7) sałata, rzodkiewka, herbata z cytryną, mleko(7) | Galaretka z truskawkami | Zupa z kalarepy (7,9), kurczak w sosie paprykowym , kasza bulgur(1), surówk//p/p;/a z selera, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), pomidor, herbata owocowa |
08.05.2024r. Środa | Pieczywo mieszane z masłem(1,7), pasta twarogowa z papryką, herbata z cytryną, kakao(7) | Sok świeżo wyciskany z warzyw i owoców | Zupa z botwinki (7,9) , makaron z fasolką szparagową i pieczonym łososiem w sosie śmietanowym(1,4,7), ćwiartki pomidora, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), powidła, herbata owocowa |
09.05.2024r. Czwartek | Pieczywo mieszane z masłem(1,7), pasta z makreli z ogórkiem i koperkiem, (3,4), herbata z cytryną, kakao(7) | Koktail jogurtowy z mango(1,7) | Zupa jarzynowa (7,9), kurczak na ryżu , surówka z pora(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), kiwi, lemoniada |
10.05.2024r. Piątek | Jogurt z płatkami owsianymi i pieczonymi owocami(7), pieczywo z masłem(1,7), herbata z cytryną | Kisiel | Zupa ogórkowa(7,9)pulpety z marchewką i zieloną pietruszką (1,3) , ziemniaki puree, sałatka Colesław,(3,7) woda z cytryną | Gruszka |
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
13.05.2024r. Poniedziałek | Pieczywo z masłem(1,7), pasta twarogowa (7), rzodkiewka do gryzienia, herbata z cytryną, mleko(7) | Mix owoców | Zupa krupnik z zieleniną(1,7,9), nuggetsy z drobiu (1,3), mizeria ze śmietaną i szczypiorkiem(7), puree ziemniaczane(7), woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), pomidor, herbata owocowa) |
14.05.2024r. Wtorek | Pieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), pasta mięsna ogórek, papryka, herbata, kawa inka(7) | Bagietka z masłem i tartą rzodkiewką(1,7) | Zupa szparagowa z kurczakiem(7,9), warzywa w sosie pomidorowym, mix kasz(1) woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), miód, herbata owocowa |
15.05.2024r. Środa | Pieczywo wieloziarniste(1,) pasta jajeczna (3), avocado , herbata z cytryną, mleko(7) | Pieczone jabłka | Zupa z botwinki(7), spaghetti bolognese(1),surówka z ogórków kiszonych z oliwą, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), serek almette(7), herbata owocowa |
16.05.2024r. Czwartek | Bułka z masłem(1,7) kiełbasa krucha, papryka, ogórek, kiełki, herbata z cytryną, kakao(7) | Ananas | Zupa z młodej kapusty z passatą pomidorową i koperkiem, (7,9) naleśniki z serem i owocami(7), marchew z mango, woda z cytryną | Pieczywo z masłem(1,7), dżem, herbata owocowa |
17.05.2024r. Piątek | Zupa mleczna z zacierką(7), pieczywo wieloziarniste z masłem z posypką z rzodkiewki(1,7), herbata z cytryną, | Słupki warzyw z sosem czosnkowym(7) | Zupa krem z selera(9), miruna pieczona (1,3,4), surówka z kapusty kiszonej , ziemniaki, woda z cytryną | Banan |
ALERGENY
W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.
Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.