DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
03.11.2025 r. PoniedziałekPieczywo wieloziarniste z masłem(1,7),  wędlina, kiełki, ogórek, papryka,  herbata  z cytryną, kakao bio(7)Ciasteczko bio bezglutenowe  Kisiel z jabłkiem(1)Zupa z soczewicy z kiełbasą(9), bułki na parze z sosem truskawkowym , tarta marchewka z mango ,  woda z cytryną  Pieczywo z masłem(1,7),    pomidor, rzodkiew,  herbata owocowa    
04.11.2025 r. WtorekPieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), ser żółty (7),roszponka, ogórek kiszony, herbata, mleko(7)  Gruszki,  Zupa jarzynowa(7,9), pulpety drobiowe w sosie dyniowym(1,3), sałata lodowa ze słonecznikiem i oliwą z oliwek(7), pomidor, mix kasz(1), woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    dżem,  herbata owocowa  
05.11.2025 r. ŚrodaBułka z masłem (1,7),  pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3), herbata z cytryną, mleko(7)  Koktail jogurtowo – malinowy(7), biszkopty(1,3)  Zupa ogórkowa (7,9), kurczak pieczony na ryżu z passatą pomidorową bio i ziołami , surówka z buraczków z cebulą i oliwką, woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    Banan  
06.11.2025 r. CzwartekPieczywo wieloziarniste z masłem (1,7), parówka na gorąco pomidor, kiełki,  avocado ,herbata, kakao(7)Sok wyciskany z warzyw i owocówZupa szpinakowa z jajkiem (3,7,9), pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym(7), mix warzyw do gryzienia,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    serek almette(7), mus owocowy bio w tubce,   herbata owocowa
07.11.2025 r. PiątekZupa mleczna z płatkami owsianymi bio(1,7), chałka z masłem(1,7), twaróg z żurawiną bio(7),  herbataJogurt z musli(1,7) , suszone mango bioZupa krem z kalafiora z ziarnami (9), pieczona miruna(1,3,4), surówka z kapusty kiszonej , puree ziemniaczane,  woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),    miód,  herbata owocowa  

DATAI ŚNIADANIEII ŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
12.11.2025r.Pieczywo z masłem(1,7), jajecznica na maśle(3,7),   herbata z cytryną, kakao(7)Pieczone jabłka z cynamonem, biszkopty(1,3)Rosół z makaronem(1,9)  potrawka z kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem  na masełku z bułką tartą(1,7)    woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),  powidła,  herbata owocowa
13.11.2025 r. CzwartekPieczywo z masłem(1,7), pasta mięsna(3), papryka,  kiełki ,  herbata  z cytryną, kakao bio(7)Baton owsiany bezglutenowy bio, ananasZupa żurek z białą kiełbasą na zakwasie gryczanym(1,7,9) ,naleśniki z twarogiem i polewą owocową (1,3,7), surówka z marchwi i mango , woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7),   żółty ser(7),sałata, herbata owocowa  
14.11.2025 r. PiątekPieczywo z masłem(1,7), pasta rybna z ogórkiem i szczypiorkiem(3,4),   herbata z cytryną, kakao(7)Mus z awokado i truskawek z chiąBarszcz czerwony (7,9),  spaghetti  bio po bolońsku(1), surówka z ogórków kiszonych z cebulką w oleju bio,    woda z cytrynąPieczywo z masłem(1,7), serek almette(7), marchewka do gryzienia,  herbata owocowa  

Przedszkole zakupuje art. spożywcze z certyfikatem

BIO

ALERGENY

W związku z obowiązkiem stosowania, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, curry, papryka słodka, cukier waniliowy.

Produkty gotowe używane w przedszkolu (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.